Vucic: Serbia va cere convocarea Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Kosovo

Sursă foto: Facebook / Aleksandar Vucic

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a anunţat vineri că Belgradul va solicita o sesiune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu situaţia din Kosovo-Metohija, la o zi după ce Pristina a emis un decret prin care interzice tranzacţiile cu dinarul sârb de la 1 februarie şi stipulează ca toate plăţile se se facă de acum încolo doar în euro, informează Tanjug şi AFP.

Într-un discurs public susţinut la Palatul Serbiei, Vucic a declarat ca reprezentantul Serbiei la ONU va depune o cerere scrisă luni. „Guyana prezidează acum Consiliul de Securitate. Din păcate, ei recunosc ‘Kosovo’, dar aici nu există drept de veto, este nevoie de o majoritate de nouă membri şi vom vedea dacă vom reuşi să obţinem o majoritate”, a spus preşedintele Vucic.

Însă, în opinia sa, chiar şi ţările care au recunoscut aşa-numitul ‘Kosovo’ ar vota în favoarea organizării sesiunii de urgenţă, întrucât înţeleg bine consecinţele „deciziei criminale” a premierului de la Pristina, Albin Kurti, de a opri tranzacţiile de plată cu Serbia.

„Ne vom continua consultările şi vom cere convocarea sesiunii şi nu vom renunţa la respectarea normelor de drept internaţional public şi a Cartei ONU”, a spus Vucic, adăugând că situaţia din Kosovo-Metohija nu este uşoară şi că lucrurile sunt complicate, dar că Belgradul discută şi va discuta cu partenerii internaţionali.

„Cred că există o neîncredere imensă faţă de Pristina şi acţiunile sale. Cred că toată lumea înţelege astăzi cât de mult am avut dreptate când am spus că doar o singură parte vrea să declanşeze haosul, să genereze provocări şi să escaladeze situaţia în provincia din sudul Serbiei”, a declarat Vucic, a cărui ţară nu a recunoscut autoproclamata independenţă a Kosovo din 2008.

Şeful statului sârb a declarat că întâlnirea sa cu reprezentanţii statelor din Grupul celor cinci ţări mari aliate Kosovo (SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia) de la începutul acestei săptămâni a fost dificilă, dar că aceştia au împărtăşit punctul de vedere al Serbiei cu privire la eliminarea dinarului în Kosovo-Metohija şi că a fost surprins de poziţia „relativ corectă” a SUA în această chestiune.

Vucic a mai spus că Serbia – care în relaţia cu minoritatea sârbă din Kosovo utilizează dinarul – va lua toate măsurile pentru a le permite sârbilor din Kosovo-Metohija să îşi primească veniturile în ciuda „condiţiilor dificile, aproape imposibile”.

„Serbia are dreptul să finanţeze anumite lucruri – sănătate, educaţie, pensii…”, a spus Vucic, subliniind că Belgradul caută modalităţi de a asigura plăţile sârbilor din Kosovo.

Începând de joi, dinarul sârb a fost oficial interzis în Kosovo, care utilizează euro. Cu toate acestea, sub presiunea internaţională, Pristina s-a abţinut deocamdată să aplice măsuri punitive, notează AFP.

La sfârşitul războiului din 1999, Kosovo, pe atunci provincie sârbă, alesese ca monedă marca germană – dinarul iugoslav fiind în curs de dispariţie. În 2002, când euro a devenit mijloc legal de plată în Germania, Kosovo i-a urmat exemplul şi a făcut din acesta moneda sa naţională de facto, dar nu există niciun acord oficial cu Uniunea economică şi monetară europeană.

Dinarul sârb a fost tolerat în zonele locuite majoritar de etnici sârbi. Interzicerea sa este de natură să reaprindă tensiunile în aceste oraşe şi sate, unde mulţi oameni lucrează sau au lucrat pentru instituţii sârbe cu salarii sau pensii plătite în dinari.

Potrivit lui Vucic, în Kosovo sunt peste 30.000 de angajaţi, peste 29.000 de pensionari şi peste 30.000 de beneficiari de alocaţii sociale.

„Prioritatea noastră va fi să asigurăm atât transportul, cât şi livrarea banilor către oamenii noştri”, a declarat Aleksandar Vucic.

Autorităţile kosovare au prezentat această nouă reglementare ca pe un mijloc de combatere a corupţiei, a spălării de bani şi banilor falşi.

Totuşi, joi, acestea au revenit parţial asupra deciziei: „Nu vom aplica imediat măsuri punitive”, a declarat vicepremierul Besnik Bislimi. „Dar ne vom lua timpul necesar pentru a informa cetăţenii sârbi”, a spus el, adăugând că guvernul „se angajează să asigure o perioadă de tranziţie pentru ca cetăţenii să se poată adapta cât mai repede posibil şi cu cât mai puţine inconveniente posibil”.

Dar euro „rămâne singura monedă oficială”, a insistat vicepremierul kosovar.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: