Ziua Limbii Române, activitățile centrelor ICR

Drapel
Sursa foto: Inquam / Alexandru Busca

Reprezentanţele Institutului Cultural Român din străinătate, în colaborare cu misiunile diplomatice ale României din ţările de reşedinţă, organizează o serie de evenimente dedicate limbii române.

Ziua Limbii Române este sărbătorită anual pe 31 august, în ţară şi în străinătate în baza Legii 53/2013, dar şi în Republica Moldova (din 1990) şi în comunităţile de români din afara graniţelor (din 2012, la iniţiativa unor asociaţii de români din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina). Anul acesta, este pentru prima dată când limba română este sărbătorită ca limbă de stat pe ambele maluri ale Prutului.

La Salonul Internaţional de Carte Bookfest Chişinău (30 august – 3 septembrie), la standul Editurii ICR este prezentată oferta editorială în limba română din domeniile istorie, literatură, critică literară şi albume de artă. De Ziua Limbii Române, pe 31 august, de la ora 18.00, în Spaţiul Central de evenimente al Centrului Mediacor, are loc dezbaterea „Două ţări, aceeaşi limbă, o familie şi mai multe istorii literare” cu scriitorii Moni Stănilă şi Alexandru Vakulovski, moderată de Oana Boca Stănescu, directoarea Centrului Naţional al Cărţii.

„Institutul Cultural Român are un rol esenţial în promovarea limbii române, nu doar ca limbă străină, ci şi în rândul copiilor din comunităţile de români din afara graniţelor. ICR, prin Biroul Limba Română, organizează programul permanent de cursuri de limba română atât în ţară, la Bucureşti şi Braşov, cât şi în cele 18 reprezentanţe ale sale din străinătate, dar şi la Tokyo University of Foreign Studies şi la Liceul Amlieh din Beirut. Preocuparea constantă pentru promovarea limbii române este o misiune asumată prin Strategia ICR pentru 2022-2026”, declară Liviu Jicman, preşedintele ICR, conform News.ro.

LISABONA

Joi, 31 august, ICR Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză vor organiza un eveniment care va oferi publicului portughez şi membrilor comunităţii româneşti ocazia de a descoperi şi cunoaşte mai bine România. Cu scopul promovării limbii şi culturii române, dar şi pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei, vor avea loc, la sediul ICR Lisabona, patru cursuri tematice de limbă, cultură, tradiţie şi civilizaţie românească, susţinute de prof. Rodica-Adriana Covaci. Printre subiectele abordate se vor regăsi noţiuni generale despre limba română, aderarea României la Consiliul Europei, evocări ale unor importante personalităţi româneşti, lecţii demonstrative de artă culinară cu degustare şi informaţii turistice despre România.

TEL AVIV

ICR Tel Aviv va organiza o serie de evenimente literare, la Tel Aviv şi Haifa, cu participarea scriitoarei Corina Ozon. Manifestările vor avea loc pe 31 august, la sediul reprezentanţei, şi vor continua vineri, 1 septembrie, la Haifa, în cadrul unui eveniment organizat în colaborare cu organizaţia HOR Haifa. Invitaţi: Corina Ozon (scriitoare), Dan Romaşcanu (critic literar) şi George Schimmerling (blogger literar). Prezentările vor avea ca punct de discuţie volumele scriitoarei române Corina Ozon „Cineva în oraşul ăsta te iubeşte” (Editura Trei, 2023) şi „Poveşti scrise în palmă” (Editura Naţional & Editura pentru Artă şi Literatură, 2022). Manifestarea de la sediul ICR Tel Aviv va fi completată de un recital muzical cu compoziţii româneşti, în interpretarea sopranei israeliene de origine română Monica Schwartz.

VENEȚIA

Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia celebrează Ziua Limbii Române printr-o „lectură muzicală” a versurilor filosofului, poetului şi dramaturgului român Lucian Blaga (1895-1961), puse pe muzică de compozitorii Sigismund Toduţă (1908-1991), Eduard Terényi (1935–2020) şi Cornel Ţăranu (1934-2023), într-un recital de lieduri susţinut de Mira Natalia Gavriş (pian) şi Ioana Olivia Badiu-Avram (soprană). Recitalul, organizat de IRCCU Veneţia, în colaborare cu Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, va avea loc pe 31 august la sediul Institutului.

CHIȘINĂU

ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Biblioteca Naţională a Republicii Moldova organizează joi, la Sala de arte şi hărţi a Bibliotecii, conferinţa publică Dimitrie Cantemir: „…Ne spunem români, iar limbii noastre nu dacică, nici moldovenească, ci românească…”. Evenimentul se înscrie în seria ce marchează Ziua Limbii Române şi Anul Cultural „Dimitrie Cantemir – 2023” în Republica Moldova. În cadrul conferinţei, moderată de Monica Babuc, directorul ICR „Mihai Eminescu” la Chişinău, vor susţine prelegeri istoricul Nicolae Enciu, pe tema „Dimitrie Cantemir – personalitate istorică de anvergură europeană” şi academicianul Andrei Eşanu, despre „Dimitrie Cantemir şi limba română”. Totodată, reprezentanţa ICR la Chişinău, în colaborare cu Primăria Municipiului Cahul, organizează un concert în Piaţa Independenţei din Cahul.

ISTANBUL

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează proiectul „Descoperind bogăţia limbii române – O incursiune interactivă în patrimoniul lingvistic şi culturalˮ, în sala de conferinţe a Taksim Square din Beyoğlu-İstanbul, joi, 31 august. În cadrul evenimentului, vor avea loc prezentări realizate de prof. Jenny-Marilena Şişli, concentrate pe semnificaţia zilei şi pe modul interactiv de prezentare a limbii române. Proiectul este împărţit în mai multe segmente, cu o perspectivă cuprinzătoare asupra limbii şi culturii române, începând cu semnificaţia zilei de 31 august şi importanţa limbii române, formare, dialecte, istoric, diversitatea graiurilor, urmată de 22 de întrebări de cultură generală despre România adresate participanţilor, precum şi de o lecţie interactivă. Prezentarea se va încheia cu evidenţierea cuvintelor comune în limbile română şi turcă.

ROMA

Accademia di Romania in Roma propune publicului italian vizionarea unei serii de scurte video-interviuri luate unora dintre participanţii la cursurile pe care le organizează prin intermediul Biroului Limba Română din cadrul ICR, în anul academic 2022/23, predate de prof. Nicoleta Neşu. „Gânduri despre România” / „Pensieri sulla Romania” este titlul montajului video realizat în limba română. Această selecţie de interviuri reprezintă un exemplu sugestiv al bucuriei şi al afecţiunii cu care se raportează aceşti italieni la România, precum şi al dorinţei autentice de a comunica aceste sentimente în limba română, devenind, astfel, un omagiu cât se poate de potrivit adus Zilei Limbii Române.

BUDAPESTA

ICR Budapesta şi Filiala Seghedin organizează conferinţa Trecerea de la grai la limba literară, sau traseul cuvântului de la uz la normă, cu participarea scriitoarei Eugenia Crainic. Evenimentul va avea loc la Universitatea „Gyula Juhász” din Seghedin, în data de 1 septembrie, de la ora 17.00 şi va fi moderat de dr. Mihaela Bucin, coordonatoarea Catedrei de Limba Română în cadrul universităţii. În cadrul conferinţei vor fi abordate teme precum Diferenţele esenţiale dintre grai şi limba literară; Limba literară – în raport cu graiurile şi dialectele populare; Incursiune în graiul ardelenesc; Uz versus normă.

TIMIȘOARA

Expoziţia fotografică „Timişoara – patrimoniu şi cultură europeană” va fi organizată de ICR Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei şi Universitatea de Vest din Timişoara. Expoziţia va putea fi vizitată în Galeria ICR Madrid, în perioada 1-30 septembrie. Inaugurarea va avea loc vineri, 1 septembrie, ora 19.00. Vor lua cuvântul reprezentanţi ai Ambasadei României şi Ambasadei Republicii Moldova în Regatul Spaniei, precum şi jurnalistul Carlos Pascual de la publicaţia El País. Va fi proiectat un mesaj video al Rectorului Universităţii de Vest din Timişoara. Participanţii la inaugurare vor putea să aleagă o carte în limba română, oferită în mod gratuit de ICR Madrid.

VARȘOVIA

ICR Varşovia şi Ambasada României în Republica Polonă, în colaborare cu Şcoala „Calitate” din Cracovia, îi vor sărbători pe cei care au ales să studieze limba română ca limbă străină. Sâmbătă, 9 septembrie, ora 11.00, va avea loc, în sala de evenimente a Ambasadei României, o întâlnire la care sunt invitaţi cursanţi ai ICR Varşovia şi ai Şcolii „Calitateˮ, singura instituţie privată din Polonia care oferă un program permanent de cursuri de limba română ca limbă străină din anul 2008. De asemenea, vor participa studenţi de la universităţile unde cursurile de limba română au o tradiţie îndelungată, respectiv Universitatea Jagiellonă, unde limba română se studiază din 1921, şi Universitatea „Adam Mickiewiczˮ din Poznań (U.A.M), unde cursurile de limba română sunt organizate fără întrerupere din 1957. Sunt invitaţi să mai participe şi cursanţii la lectoratul de limba română de la Universitatea din Łódź şi de la Varşovia. Alături de cursanţi şi studenţi vor participa lectori şi profesori.

PARIS

Institutul Cultural Român de la Paris a sărbătorit Ziua Limbii Române şi 30 de ani de la aderarea României la Francofonia instituţională prin organizarea unei proiecţii a filmului documentar România neîmblânzită regizat de Tom Barton-Humphreys, producţia Alex Păun. Proiecţia a avut loc în data de 28 august, ora 19.00, la Sala de conferinţe a ICR Paris, fiind urmată de un tur ghidat al expoziţiei BORANGIC. Versiunea în limba română a filmului România neîmblânzită îl are ca narator pe actorul Victor Rebengiuc.

Un bun prilej de promovare a limbii române în lume şi a culturii scrise în limba română şi traduse în limba franceză îl constituie participarea mai multor scriitori români, cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al Ministerului Culturii, ca reprezentanţi ai României – ţară invitată de onoare la festivalul Le livre sur les quais, care se desfăşoară în perioada 1 – 3 septembrie, la Morges, în Elveţia. Programul cuprinde evenimente cu Cristian Fulaş, Gabriela Adameşteanu, Raluca Antonescu, Radu Bata, Ramona Bădescu, Eugène, Dana Grigorcea, Radu Ioanid, Marius Daniel Popescu, Simona Sora şi Ion Vianu, precum şi cu traducătorii Jean-Louis Courriol şi Florica Courriol.

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL