Ziua Unirii Basarabiei cu România, marcată de Institutul Cultural Român

Sursa: puterea.ro

Institutul Cultural Român şi reprezentanţele sale din străinătate organizează o serie de evenimente culturale dedicate marcării, miercuri, a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România.

* Muzeul Naţional de Artă al României şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei din Chişinău (MNAM), în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează, miercuri, de la ora 15,00, vernisajul expoziţiei „Un secol de pictură basarabeană. O sută de opere din colecţia MNAM”. Cele o sută de lucrări reprezintă o privire de ansamblu asupra şcolii de pictură din spaţiul actual al Republicii Moldova din perioada 1896 – 2021, când au avut loc schimbări numeroase atât în plan politic, cât şi la nivel cultural.

* Institutul Cultural Român este partener al proiectului „Marin Sorescu. Setea muntelui de sare”, care face parte din Campania Naţională Artiştii pentru artişti organizată de UNITER. Spectacolul-eveniment construit de regizoarea Mariana Cămărăşan aduce împreună trupe din teatre şi oraşe diferite pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, miercuri, ora 17,00, la Sala Atelier a TNB.

Evenimentul reuneşte pentru prima dată piesele trilogiei soresciene, producţii a trei teatre din România şi Republica Moldova:

„Iona” cu Lari Giorgescu, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză, producţie a Teatrului Dramaturgilor Români din Bucureşti; „Matca” cu Antonia Barancea în rolul principal, un spectacol de Mariana Cămărăşan, o producţie Teatrul Fără Nume din Chişinău – Republica Moldova (în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chişinău);”Paracliserul” cu Claudiu Bleonţ, adaptare după producţia Teatrului Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

* ICR Chişinău, în colaborare cu Sala cu Orgă din Chişinău, organizează pe 28 martie Concertul de muzică clasică al Orchestrei Naţionale de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta dirijorului invitat Traian Ichim, împreună cu pianistul Andrei Licareţ. În program sunt incluse creaţii ale compozitorilor români şi lucrări din muzica clasică universală.

* ICR organizează şi găzduieşte, la sediu, expoziţia „Lumina din umbre”, semnată de artistele Galina Vieru şi Natalia Yampolskaia, ambele din Republica Moldova.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL