Zona metropolitană a Barcelonei, plasată în stare de urgență din cauza secetei

Sursa foto: Pexels

Zona metropolitană a Barcelonei, al doilea oraș ca mărime din Spania, a fost plasată joi în stare de urgență de către autoritățile locale, din cauza secetei istorice care afectează această regiune din nord-estul țării, unde rezervele de apă au scăzut până la un nivel critic, informează AFP.

Această decizie, anunțată de președintele guvernului regional catalan, Pere Aragones, va avea ca rezultat noi limite de consum de apă pentru un total de 6 milioane de locuitori, cu restricții severe în special pentru industrie și agricultură, scrie Agerpres.

„Catalonia suferă din cauza celei mai grave secete din ultimul secol. Nu ne-am confruntat niciodată cu un episod atât de lung și de intens de când am început să ținem înregistrări pluviometrice”, a explicat Pere Aragones într-o conferință de presă, subliniind că lipsa ploilor durează de mai bine de trei ani.

Autoritățile catalane au pregătit opinia publică timp de mai multe săptămâni, anunțând că starea de urgență urma să fie declarată în cazul în care nivelul rezervoarelor, care stochează apa de ploaie pentru a fi folosită în lunile mai secetoase, va scădea sub 16%.

Or, acest nivel a fost atins în ultimele zile, deoarece vremea uscată persistentă a accentuat seceta din sol, care era deja extremă pe coasta mediteraneeană, atât în Franța, cât și în Spania.

Intrarea în prima fază a stării de urgență, care cuprinde trei etape, va duce la restricții majore pentru agricultură, care va trebui să își reducă consumul de apă cu 80%, și pentru industrie, care va trebui să își reducă consumul cu 25%.

Plafonul maxim de consum mediu pentru locuitorii din cele 202 municipalități din regiunea afectată de restricții a fost ușor redus și va fi redus în continuare dacă situația se va înrăutăți.

Cu excepția câtorva comune unde presiunea va fi redusă, această măsură nu va duce la întreruperea apei de la robinet pentru locuitori. În schimb, vor exista sancțiuni pentru localitățile care nu respectă pragul maxim de consum.

Planul de urgență interzice, de asemenea, reumplerea piscinelor, chiar dacă este vorba doar despre a le aduce la standarde funcționale, cu excepția instalațiilor sportive publice care economisesc apa la alte niveluri.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL