Zona de blockchain în aplicațiile guvernamentale. Vevera, ICI București: România este un model!

Adrian Vevera Puterea Stirilor
Adrian Vevera Puterea Stirilor

Despre digitalizarea primăriilor din țară și despre zona de blockchain în aplicații guvernamentale s-a discutat în emisiunea Puterea Știrilor cu invitatul Marinelei Angheluș,  Adrian-Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București.

Așa cum se cunoaște, ICI București desfășoară activități de Cercetare – Dezvoltare – Inovare în domeniul tehnologiei Blockchain încă din anul 2018. Serviciile bazate pe tehnologii de tip Blockchain furnizate de către ICI București aduc avantaje în diverse domenii de activitate, precum: e-medicină, educație, transport, juridic, finanțe, business și multe altele.

“Blockchain este o tehnologie care folosește blocuri de de informații și nu doar o informație liniară. Și astfel, informația este spate, în mai multe blocuri, astfel încât pentru a avea acces la informația finală trebuie să accesezi mai multe puncte. Deci este evitarea unui nod centralizat printr-o mulțime de noduri descentralizate”, spune Victor Vevera.

Potrivit directorului general al ICI București, blockchain este o tehnologie din care partea de criptomonede reprezintă doar 5-8% din tot ceea ce poate să facă tehnologia.

“Cu ajutorul blockchain poți să ai deja parte de securitate cibernetică, pentru că el ce îți ofera în plus, trasabilitate informației, validitatea informației și dovada în clipa în care s-a încercat sau a fost alterată o componentă din informație”.

Totodată, Adrian Victor Vevera a atras atenția asupra zonei de criptomonede si implementarii directivelor europene pana la finalul anului 2024.

“Deci blockchain este o tehnologie extraordinara care se impune, în ultimul timp, ieșind din sfera aceasta a zonei de criptomonede, care și ea e o zonă importantă și care conform noilor directive europene se implementează până la finalul anului 2024. Aceasta va transforma criptomonedele în cripto-active, iar NFT-urile în cripto-set-uri, deci le reglementează astfel încât să poată să fie o zonă de investiție credibilă și legitimă”.

Tot de la Adrian Victor Vevera aflam că partea de tehnologie blockchain poate să asigure zona de securitate in comunicații, de securitate pe zona de aplicații din sfera guvernamentală sau în cea de-a UAT-urilor, deci partea de administrație publică locală.

“Rețeaua europeană de blockchain, unde ICI a construit primul nod în România, functioneaza exact la fel.  Și dintre primele poluri de job-uri care au fost propuse au fost folosirea tehnologiei block chain care să valideze actele de studii în întreaga Uniunea Europeană, astfel încât să poată să fie verificate în timp real oriunde și să confirme validitatea lor. Deci, pe sistemul acesta se construiesc o mulțime de tipuri de aplicații”.

Din 2021, ICI București activează în România primul nod EBSI – Infrastructura Europeană pentru Servicii Blockchain (European Blockchain Services Infrastructure), o rețea de noduri distribuite la nivel european ce furnizează servicii publice transfrontaliere, în scopul îmbunătățirii modului de interacțiune a cetățenilor europeni cu autoritățile guvernamentale și mediul de afaceri.

“România a fost primul prima țară din lume care a avut un market place instituțional pentru NFT-uri, construit de noi, un proiect ICI aprobat de Guvern. Este în coordonarea Guvernului României prin Secretariatul general. Ne auto-finanțăm, deci noi nu folosim fonduri publice, așa că nimeni nu va putea vreodată să ne acuze că am creat acest proiect din fonduri publice. Am creat primul market place care funcționează deja din aprilie 2023. A fost un proiect construit de-a lungul a 2 ani de zile”, a mai spus Adrian Vevera.

Acum 2 zile a apărut o știre prin care se anunta ca China își construiește un tip de market place pentru zona instituționala “după modelul creat in Romania”, conform afirmtiilor lui Vevera.

“In România avem mulți utilizatori și dezvoltatori pe zona de blockchain. Am reușit să venim cu niște lucruri, să spunem, în premieră. Avem o companie care se situeaza în primele trei din lume, Multivers. Aceasta companie este a 3-a ca noduri de rețele. Deci da, România este un model și pentru alte state foarte importante, foarte puternice la nivel mondial”, a conchis directorul ICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: