Skip to content
Politică

Eu cu cine votez?

Eu cu cine votez? … este replica cetățeanului turmentat, genial creionat de inegalabilul I.L. Caragiale.

Suntem după primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014. Cetățeanul a fost ”turmentat” cu toate mijloacele pe care fosta putere, regimul Băsescu care apune astăzi, le-a mai avut la dispoziție: povestea ofițerului acoperit, DNA în acțiune accelerată cu arestări preventive sau trimiteri în judecată spectaculoase și declanșarea de anchete grele rasunătoare chiar în luna alegerilor, spargerea USL-ului și demontarea fostei guvernări de așa zisă dreaptă în mai multe bucăți pentru ca fiecare să găsească o variantă cât de cât atractivă și conformă aspirațiilor sale (cine dorea o justiție aspră o găsea, cine dorea o Românie frumoasă, aproape sexi, nu trebuia să caute prea mult, cine vota pentru o românie ecologică avea o bucățică la îndemână și cine dorea schimbarea ”fără să se schimbe nimic” vota pe eternul candidat, când impotriva lui Băsescu când alături de acesta, Klaus Iohannis).

În fond, strategia camarilei băsiste și a celor care o sprijină era de a se obține în conștiința publică, amețită de atâtea evenimente, următorul rezultat: toți politicienii sunt la fel (de corupți, mincinoși, dedicați doar propriilor interese) și dacă tot ai apucat sa votezi un ciob din vechea putere, în turul doi vei vota mai degrabă împotriva candidatului PSD! A reușit această strategie? În parte poate da, pentru că numai confuzia poate să îndemne ca 30% din cei prezenți la vot să voteze candidatul ACL, adică pentru continuarea politicii de austeritate pentru cetățeni și de risipă și jaf din banul public, așa cum s-a întâmplat în guvernarea lui Traian Băsescu.

Bătălia pentru turul doi începe azi. Alianțele declarate sau subînțelese se conturează azi și mâine, iar ”finala” se joacă. E adevărat că la o diferență de10% puncte procentuale, avantajul lui Ponta este greu de depășit, cu atât mai mult cu cât pe zi ce trece ”cetățeanul” se dezmeticește. Sunt semne clare că actuala coaliție de guvernare se va mobiliza și va adăuga sprijinul tuturor celor care vor ”schimbarea până la capăt”.

Oamenii înteleg din ce în ce mai mult că a vota Klaus Iohannis înseamnă a vota pentru continuarea unui regim care a adus multe necazuri în ultimii ani, de la salarii și pensii taiate, până la terfelirea cu rea credință a Constituției sau transformarea instituțiilor Statului în argați ai puterii prin numirea în poziții cheie a unor oameni de obicei insuficient pregătiți și din cauza asta servili.

Continuarea acestui regim înseamnă și afectarea grosolană a imaginii României, definind-o ca o țară în care democrația nu are șansa de a se instala pe deplin. Cred că ”cetățeanul turmentat”, cu toate eforturile propagandistice agresive depuse de un regim care apune, s-a trezit. La 40% Victor Ponta și 30 % Klaus Iohannis pentru turul doi sunt semne clare.

”Coano Joițico nu-mi săruta mâna că se închide urna…” așa se dezmeticește în celebra ”Scrisoare pierdută” și cetațeanul turmentat. Ce ați zice să schimbăm numele de Joițica? Făceți-o dvs., sunt convins că veți găsi numele potrivit!

5 comentarii la “Eu cu cine votez?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *