Skip to content
Societate

Eugen Iancu, tatăl unei victime din Colectiv: ”Nicolae Bănicioiu este un criminal. Cum poate dormi gândindu-se că este posibil ca măcar una dintre victime să fi murit din cauza deciziei lui?

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, citat miercuri pentru prima dată la Parchet, ca să dea explicații în dosarul Colectiv, la aproape patru ani de la tragedie, a anunțat că nu se prezintă „din motive personale”. Avocatul victimelor, Doru Viorel Ursu, a spus că Bănicioiu ar putea fi adus la audieri la Parchet cu mandat de aducere.

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, Eugen Iancu, președintele Asociației Colectiv GTG 3010, și tatăl unui tânăr care și-a pierdut viața în tragedia din 2015, a declarat că, din punctul său de vedere, Nicolae Bănicioiu este ”un criminal” pentru că a susținut în acel moment că răniții din incendiu pot fi tratați în condiții foarte bune în spitalele din București.

”Nu cred că aș avea ceva de aflat de la individul ăsta pentru că acum vedem că dă dovadă și de lașitate. În acele momente, el declara în fața presei că avem de toate, că România se descurcă. Acum știm cu toții că niciun stat din Uniunea Europeană nu ar fi făcut față la un astfel de număr, la 180 de răniți. După circa trei ani am auzit de la Bănicioiu că el, de fapt, și-a dorit transferul însă s-au opus medicii. Acum nu se prezintă la procuratură pentru a da declarații. Ce putem crede despre un astfel de om? Ce ar putea el să declare?

Astfel de oameni ne-au condus, ne conduc și vor în continuare să conducă țara. Ei sunt în Parlament. Omul ăsta trebuia să vină astăzi la procuratură și să declare tot ce s-a întâmplat atunci: cine a luat deciziile, de ce s-a blocat transferul răniților în străinătate, de ce când, în sfârșit, după o săptămână, în momentul în care răniții au plecat din țară, s-a trimis acel protocol prin care se cerea ca autopsiile să nu se facă la locul decesului, ci decedații să fie trimiși în România pentru a li se face autopsiile aici. Aș vrea să știu de ce primul lor gând a fost la bani, pentru că asta a fost, s-au gâdit la costurile transferului răniților în străinătate. pentru ei au contat mai mult banii, orgoliile, știau în ce mizerie sunt ținuți răniții la noi, știau că se vor umple de bacterii și știau că se vor face de râs în toată Europa în momentul în care vor trimite răniții acolo. 

Asta a însemnat o decizie politică pe care acum individul ăsta trebuie să și-o asume. El și cei pe care i-a vut în echipă în acel moment, pentru că nu a fost singur, a avut niște secretari de stat, dintre care unii celebri. Să ne amintim de Săndesc, de Lascăr, medici celebri. Ei au luat niște decizii împreună. 

Acum, Bănicioiu are șansa să ne spună că decizia lui a fost una corectă. Iată că refuză să o facă”, a declarat Eugen Iancu, conform b1.ro.

Întrebat ce mesaj i-ar transmite lui Nicoale Bănicioiu, Iancu a răspuns: „Că este un criminal. Decizia lui din acea vreme a ucis nu unul, ci mai mulți. Din cei 37 de decedați în spitale, cel puțin 20 ar fi putut fi salvați. Și asta au dovedit-o străinii, pentru că răniții noștri grav plecați în străinătate au scăpat datorită condițiilor și tratamentului. Eu am postat o poză cu băiatul meu, ținut în Spitalul Sfântul Ioan, într-un pat metalic, învelit în pături împuțite. Așa au fost ținuți pacienții arși în România. 

Acum am văzut cum trebuie să arate. E destul să ne uităm la dotările venite în Timișoara și Iași, ca să vedem ce înseamnă un pat de ars. Un pat din ăla există în Europa de 30 de ani. Ar fi trebuit să le avem și noi, însă din cauza unor indivizi ca Bănicioiu nu le avem. 

Copilul meu a murit la trei săptămâni. Are prima infecție dobândită și a murit cu cinci infecții nosocomiale, într-un spital care a infectat încă trei, care au murit, plus încă alții care au avut șansa să plece în străinătate. Sunt dosarele medicale care arată foarte clar de ce au murit acești tineri. Totul este însă ascuns. De ce? Pentru că unul ca Bănicioiu umblă de câteva zile prin Ministerul Sănătății să ceară documente și să-i amenințe pe cei din Minister să nu dea documente. Cu asta se ocupă domnul Bănicioiu. 

Eu nici acum nu dorm nopțile. Ies noaptea pe stradă, circul, vorbesc cu lumea și stau și mă întreb cum poate dormi un individ ca Bănicioiu, gândidu-se că este posibil ca măcar una dintre victimele de la Colectiv să fi murit din cauza deciziei lui. Îl văd rânjind pe la televiziuni de câte ori este invitat. Omul este vesel. Îl văd prin Parlament glumind cu colegii lui, omul nu are nicio mustrare. Stau și mă întreb dacă nu cumva trebuie dus la psiholog, pentru că numai un om cu probleme psihice poate să reacționeze astfel”.

Pe 30 octombrie 2015 un incendiu a izbucnit în clubul bucureştean Colectiv, în timpul concertului trupei Goodbye to Gravity. 64 de persoane și-au pierdut viața și alte 200 au fost rănite. O a 65-a victimă a murit la un an și 9 luni de la tragedie. Incendiul a izbucnit din cauza unor artificii aprinse în timpul concertului şi s-a extins rapid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *