Skip to content
Politică

Eugen Nicolicea îi adresează o întrebare lui Iohannis: Ce motiv are să facă acest lucru? EXCLUSIV

Klaus Iohannis a făcut vineri, 7 decembrie, o serie de declarații dure la adresa Guvernului Dăncilă pe fondul sesizării pe care a depus-o Executivul la CCR. Concret, președintele României a atras atenția că CCR nu poate rezolva problema pentru că este una de natură politică, cauzele acesteia având două paliere: 1. România nu are prim-ministru. 2. PSD este inabil în a face politică.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Klaus Iohannis, declarații explozive la Cotroceni: România nu are prim-ministru!

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu deputatul PSD Eugen Nicolicea. Concret, întrebat cum analizează declarațiile lui Klaus Iohannis, social-democratul a atras atenția că președintele României nu a înțeles problema pe fond, fiind vorba despre un conflict juridic de natură constituțională pentru că nu se respectă articolul 106 din Constituție întrucât se refuză vacantarea unor posturi de miniștri.

„Nu se referă la subiectul în cauză. Așa cum am spus mai de mult conflictul juridic de natură constituțională este refuzul de a revoca sau de a vacanta niște miniștri în situațiile în care mandatele respective au încetat ca efect al articolului 106 din Constituție. Eu nu mă refer la refuzul de a numi, ci la cel de a vacanta.

Aici este vorba despre un conflict juridic de natură constituțională. Domnul președinte a refuzat să exercite atribuția constituțională de a declara vacante niște locuri din Guvern unde funcția de miniștri a celor care le ocupa încetase în baza art. 106 din Constituție care este nenegociabil”, a precizat parlamentaul PSD.

Totodată, confruntat cu informația conform căreia Klaus Iohannis a declarat că nu va accepta nicio modificare în Guvern până la decizia CCR, Eugen Nicolicea a evidențiat că este vorba de un motiv de a trage de timp. Mai mult, deputatul îi lansează o serie de întrebări președintelui: „Ce motiv poți să ai spre exemplu, că tot sunt împreună, să refuzi vacantarea locului unui decedat? Ce motiv poți să ai să refuzi vacantarea locului unuia care a ajuns în pușcărie definitiv? Ce motiv ai să refuzi vacantarea locului a cuiva care a fost declarat incompatibil definitiv? Ce motive să ai să refuzi vacantarea locului cuiva care și-a dat demisia și a fost acceptată de premier?”.

„Acesta este un motiv de tărăgănare, dar oricum nu o făcea. Ce legătură are numirea cu vacantarea? Mâine o să ne trezim că în caz de deces nu vrea să vacanteze locul decedatului. În articolul 106 scrie clar că mandatul unui ministru încetează în caz de demisie, incompatibilitate, deces, pierderea drepturilor electorale și așa mai departe. Încetarea funcției se face conform articolului precizat, nenegociabil și imperativ. Domnul președinte nu avea de încetat funcția respectivă, ci avea de vacantat acea funcție. Ce motiv poți să ai spre exemplu, că tot sunt împreună, să refuzi vacantarea locului unui decedat? Ce motiv poți să ai să refuzi vacantarea locului unuia care a ajuns în pușcărie definitiv? Ce motiv ai să refuzi vacantarea locului a cuiva care a fost declarat incompatibil definitiv? Ce motive să ai să refuzi vacantarea locului cuiva care și-a dat demisia și a fost acceptată de premier?”, a conchis în exclusivitate Eugen Nicolicea pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *