Skip to content
Politică

Eugen Nicolicea: Toate partidele care fac declarații că vor anticipate încalcă Constituția și riscă să fie radiate

Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
" "

Deputatul PSD Eugen Nicolicea declarat, în exclusivitate pentru PSNEWS.RO, că decizia Curţii Constituţionale cu privire la desemnarea pentru a doua oară a liderului PNL, Ludovic Orban, în funcţia de premier „este corectă”.

„Fizic, Klaus Iohannis îl poate propune din nou pe Ludovic Orban. El poate propune pe oricine, dar acel candidat trebui să respecte acele condiții”, spune Nicolicea.

„Era firesc ca CCR să dea această decizie. În Constituție nu sunt prevederi care să producă criză. Sunt prevederi care să te scoată din criză. Alegerile anticipate nu sunt un scop. Nu poți să propui un candidat care nu este susținut de nimeni, nici măcar de propriul partid, adică să produci o criză cu scopul declarat de a dizolva Parlamentul. Așa ceva nu există. Decizia CCR este corectă. Oricine poate să facă orice propunere, dar trebuie ca aceasta să fie conform deciziei Curții Constituționale. Atunci când CCR decide că este un conflict, indică și calea de urmat. Doar că în cazul unui conflict juridic de natură constituțională, soluția este comunicată părților care trebuie să se conformeze. Domnul președinte a primit-o, știe ce scrie în ea, știe ce scrie și în Decizia 80/2014 și știe că a propus un candidat care nu putea să creeze o majoritate. Fizic, Klaus Iohannis îl poate propune din nou pe Ludovic Orban. El poate propune pe oricine, dar acel candidat trebui să respecte acele condiții”, a declarat Eugen Nicolicea, pentru PSNEWS.RO

Întrebat dacă decizia CCR de luni grăbește calea spre alegeri anticipate, social-democratul a exclus această posibilitate, adăugând că „toate partidele care fac declarații că vor anticipate încalcă Constituția”.

„Nu. Atunci când există un conflict juridic de natură constituțională, desemnarea fiind obiectul conflictului, acea desemnare își încetează efectele juridice. E ca și cum nu a existat. În plus, votul în Parlament nu s-a dat. Votul pe acest cabinet nu cred că mai este posibil. Toate partidele care fac declarații că vor anticipate, în realitate vor dizolvarea Parlamentului, încalcă Constituția.

Ba mai mult, dacă acesta este scopul lor, riscă să fie radiate din lista partidelor politice pentru scopul urmărit. Cu atâta lejeritate se vorbește de dizolvarea Parlamentului încât nici nu își dau seama de gravitatea faptelor pe care le fac. Riscă să fie radiate din lista partidelor politice pentru că scopul urmărit este acela de dizolvare a Parlamentului, contrar ordinii publice, și nu face parte din programul și din statutul respectiv”, spune social-democratul.

Președintele Curții Constituționale: Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban

Declarația lui Nicolicea vine în contextul în care președintele Curții Constituționale, Valer Dorneanu, a sugerat luni seara că președintele Klaus Iohannis l-ar putea desemna din nou premier pe Ludovic Orban, pentru că decizia de luni a CCR nu vizează o astfel de interdicție, ci se referă la forțarea anticipatelor.

Am reproșat faptul că persoana nominalizată nu a fost propusă pentru a forma un guvern, ci că să pice, ca să fie rejectată de Parlament”, a declarat Valer Dorneanu.

Nu știu de unde s-a înțeles că ne-am pronunțat că Președintele nu poate să îl desemneze pe Ludovic Orban sau nu nu are voie să aleagă pe orice altă persoană. Am spus, potrivit art. 101, alineat 3 din Constituție (sic! – n.red. Articolul 101 din Constituție se referă la faptul că „indemnizaţia şi celelalte drepturi ale Preşedintelui României se stabilesc prin lege”), Președintele, în caz de criză după căderea unui guvern, propune Parlamentului o persoană care să fie degajată de dialogul dintre el și partide, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul”, a mai spus Valer Dorneanu.

" "

5 comentarii la “Eugen Nicolicea: Toate partidele care fac declarații că vor anticipate încalcă Constituția și riscă să fie radiate

  1. Eu sper ca fascismul extremist penelist SA FIE SCOS IN AGARA LEGII SI PEDELACII DIN PNL JUDECATI PENTRU INALTA TRADARE SI JEFUIREA TARII ASA SA LE AJUT DUMNEZEU.!

 1. NICOLICEA ASTA MA FACE SA ZIMBESC !
  EL ERA CEL CARE GASISE SOLUTIA.
  DE A L SCAPA DE DOSARUL INSULEI
  BELINA PE DREAGNEA !
  BELINA NU MAI.ESTE O INSULS FIIND LEGATA DE MAL CU O SOSEA !
  NICI MAREA BRITANIE NU MAI ESTE O INSULA SI EA FIIND LEGATA DE CONTINENT CU O.SOSEA !
  ESTE INGINER PARCA SI ARE TUPEU CU CARUL !ISI BATE JOC DE POPOR CONSI
  DERINDU L PROST !
  CE DESTEPT CITESTE INVERS CONSTITUTIA ?
  CCR NU POATE PUNE CONDITII PRIVIND
  PRESEDINTELE ALES SI MODUL CUM ALEGE IUN CETATEAN SA FORMEZE UN
  NOU GUVERN !
  CCR POATE CONSTATA DOAR O INCALCARE A CONSTITUTIEI !
  NU SE POATE IMPLICA IN VIATA POLITI
  CA SI NICI TRAGE LA RASPUNDERE UN PRESEDINTE ALES DE MAJORITATEA
  POPULATIEI PRIN VOT !
  UN FOST PZD IST DE FRUNTE CARE A AJUNS MARE SEF LA CCR FACE ABUZ DE PUTERE SI ISI DEPASESTE ATRIBUTIILE IMPUNIND PRESEDINTELUI
  NORME CARE NU EXISTA IN CONSTITUTIE !
  PACAT CA PNL SE PUSESE PE TREABA !

 2. Inteleg ca in Romania instituția alegerilor anticipate nu mai exista sau este ilegala…Ba, mai mult, dorința unor persoane/partide de a cere alegeri anticipate este ilegitima si trebuie pedepsita sau alegerile anticipate sunt legale numai in condițiile când nici un partid/persoana nu le dorește. Corect?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *