Skip to content
Politică

Eugen Teodorovici explică rolul Comitetul pentru Supraveghere condus de BNR

Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudenţială, aflat sub conducerea lui Mugur Isărescu, are rolul de emite recomandări pe care Guvernul este obligat să le ia în considerare, dar nu este forțat să le și aplice, a precizat ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, informează b1.ro.

„E un comitet care emite recomandări de care guvernul sau celelalte structuri ale statului, în mod normal, sunt obligate să le ia în considerare, nu neapărat să le aplice. În lege spune clar că, în situaţia în care aceste recomandări nu pot fi aplicate, se argumentează de ce acest lucru nu este posibil şi este decizia guvernului. Este şi cazul Consiliului Fiscal, care emite o opinie pe care guvernul este obligat să o ia în calcul, nu să o şi aplice. Dacă am argumente care arată clar că nu este nevoie să aplic ceea ce acest Consiliu emite ca recomandare, nu se aplică”, a explicat, sâmbătă seara, ministrul în cadrul unui interviu televizat.

De asemenea, Teodorovici a declarat că celelalte state al UE au transmis Comisiei Europene modalitatea în care au înființat astfel de structuri la nivel național, “România fiind poate ultima ţară care trebuia să facă acest lucru”.

Comitetul Național pentru Supraveghere Macroprudenţială, aprobat în 22 iulie, este un organism care va supraveghea sistemul financiar naţional. BNR, va avea o influență majoră asupra Guvernului. În schimb, nicio altă instituție nu se va putea implica în activitatea noii formațiuni.

 Sursa foto: surzazilei.ro

1 comentariu la “Eugen Teodorovici explică rolul Comitetul pentru Supraveghere condus de BNR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *