Skip to content
Politică

Eugen Tomac acuză un posibil vot dublu la europarlamentare

Eugen Tomac acuză un posibil vot dublu la alegerile europarlamentare. Președintele PMP susține că unii cetățeni români de etnie maghiară ar putea vota atât pentru UDMR, cât și pentru un partid din Ungaria. Lucru ilegal, deoarece fiecare cetățean european are dreptul la un singur vot.

Tomac a mai atras atenția că este complet nefiresc faptul că UDMR își aliniază politica de campanie cu FIDESZ, partidul din Ungaria condus de premierul Viktor Orban, în condițiile în care UDMR trebuie să reprezinte interesele comunității maghiare din România, nu pe cele ale lui Viktor Orban. În plus, cei din UDMR trebuie să țină cont că sunt demnitari în Parlamentul României, nu în Parlamentul de la Budapesta.

”În primul rând, nu vreau să intru într-o polemică cu domnul Kelemen Hunor, că el una spune, alta face de foarte mulți ani. Lucrurile stau în felul următor: eu am observat și am rămas destul de dezgustat de declarația liderilor UDMR care, cot la cot cu Viktor Orban, au spus că ei vor promova linia politică a lui Viktor Orban în România și nicidecum o acțiune proprie politică în ceea ce privește reprezentarea intereselor comunității maghiare din România. Ei sunt demnitari în Parlamentul României, nu în Parlamentul de la Budapesta.
Plecând de la această declarație, că acțiunea politică a UDMR va fi identică cu cea a FIDESZ, mi-am dat seama că există această posibilitate că parte din cetățenii români de etnie maghiară, care dețin și cetățenia Ungariei, să meargă să voteze în secțiile de votare din România pentru UDMR și unii să meargă și la misiunile diplomatice sau la secțiile de vot din România deschise de către guvernul de la Budapesta.

E o chestie extrem de gravă, pentru că sunt alegeri pentru Parlamentul European, fiecare cetățean european, indiferent unde locuiește, are această opțiune, de a vota un partid pe care îl susține. Dacă maghiarii în cauză vor să voteze pentru un partid din Ungaria trebuie să știe că au dreptul la un singur vot: votează doar pentru partidele politice din Ungaria și nu pentru lista din țară. Am ridicat această problemă și i-am trimis o scrisoare deschisă prim-ministrului, pentru că eu cred că acest subiect nu trebuie neglijat.

Unii pot fi duși în mod organizat sau din proprie inițiativă să-și exercite un al doilea vot. Asta ar însemna un vot dublu, lucru ilegal, deoarece fiecare cetățean european are dreptul la un singur vot.

E abordarea lor, lucru nefiresc din toate punctele de vedere, căci ei sunt demnitari în Parlamentul României și UDMR reprezintă interesele comunității maghiare, nu interesele lui Viktor Orban. Faptul că și-au asumat această linie demonstrează că duc lucrurile dincolo de limită și asta nu mai înseamnă UE, ci haos și dezbinare semănate cu bună știință. Când vii cu o asemenea agendă și duci lucrurile dincolo de limita normalității, aceste chestiuni trebuie retezate din temelii”, a declarat Eugen Tomac, președintele PMP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *