Skip to content
Societate

Eugen Tomac: Am luptat timp de 6 ani în Parlamentul României pentru reducerea numărului de parlamentari

Inquam Photos / Octav Ganea

Eugen Tomac arată într-o postare pe pagina sa de Facebook că astăzi are loc un important referendum în Italia privind reducerea numărului de parlamentari. Liderul PMP amintește de faptul că românii au avut un referendum similar în urmă cu 10 ani de zile, referendum ce nu s-a transpus și într-o lege.

„Astăzi începe referendumul pentru reducerea numărului de parlamentari

Răspunsul unei țări puternic afectată de coronavirus începe cu reforma parlamentară prin reducerea numărului de parlamentari cu 30%. Așa a înțeles clasa politică din Italia să răspundă unei așteptări care există în societate pentru a-i asigura pe cetățeni că vremea vorbelor goale a apus.
Astăzi, 20 septembrie, de la ora 7:00 a început referendumul privind reducerea numărului de parlamentari. La urne sunt așteptați, timp de două zile, peste 52 de milioane de cetățeni italieni.
În România, am avut acum zece ani un referendum similar. La final de zi, 97% din cetățenii care au participat la vot au cerut reducerea numărului de parlamentari la maximum 300.
Spre deosebire de Italia, unde e nevoie de modificarea Constituției, în România, pentru a implementa această solicitare a cetățenilor este nevoie de un singur vot în Parlament. Unul singur!
Pentru ca la alegerile din acest an să avem 300 de parlamentari e suficient ca liderii PSD, PNL, USR și UDMR să voteze o lege a PMP care a trecut toate procedurile parlamentare, iar acum doi ani, pe 5 septembrie 2018 a fost adoptată în Senat. Dovada aici: http://www.cdep.ro/proiecte/2018/400/60/2/se623.pdf
Din păcate, legea este în așteptare pe ordinea de zi a Camerei Deputaților de mai bine de un an și niciun partid nu a dorit să dea votul final în plenul Camerei pentru proiectul pe care l-am inițiat.
Eu am luptat timp de 6 ani în Parlamentul României pentru reducerea numărului de parlamentari. Este firesc să respectăm voința cetățenilor. Din respect pentru ei și pentru democrație. Toate celelalte partide s-au așezat deasupra voinței populare, deasupra principiilor democratice.
Nicio țară din lume nu a ignorat vreun referendum, doar în România politicienii își permit să acționeze cu un asemenea dispreț față de voința cetățenilor.
PMP este singurul partid politic care a depus în Parlament de două ori o inițitivă legislativă prin care solicitam reducerea numărului de parlamentari, lucru așteptat de peste 20 de milioane de cetățeni români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *