Skip to content
Politică

Eugen Tomac, analiză dură a măsurilor aventuroase ale Guvernului: nu are o direcție și îi înțeleg

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PMP, Eugen Tomac a comentat miercuri seară la Realitatea TV, la Jocuri de Putere, consecinlele celor 20 de măsuri propuse de Ministrul Finanțelor, măsuri venite cu totul neașteptat și care au produs efecte imediat prin prăbușirea bursei pentru mari companii din Energie, ca și pentru bănci.

Politicianul remarcă  faptul că acest Guvern, „paralizat” prin propriile promisiuni, a găsit calea de ieșire tocmai prin taxarea celor care produc economia reală, iar efectul va fi invers celui scontat.

Piața de capital de azi nu se mai mișcă ca pe timpul cu trenul și cu vagoane cum le-am dus noi la ruși la adăpost, se mișcă printr-un click. Poți muta miliarde de euro dintr-o țară în alta și s-a văzut că prin această declarație halucinantă a ministrului Finanțelor efectele s-au produs imediat.

Este clar că toată această mișcare este strâns legată și de amânarea adoptării bugetului de stat pentru anul viitor, pentru că nu li se închide. Vin cu promisiuni peste promisiuni, se împrumută cu niște dobânzi uluitoare, avem deja miliarde de euro împrumutați pentru a închide la salarii și la pensii. Peste toate au venit și azi cu această lege a pensiilor, dar promit că le vor mări din 20122, în condițiile în care indexarea trebuiau să o facă de la 1 ianuarie 2018 și românii ar fi primit mai mulți bani decât prevede legea actuală.

Este clar că Guvernul ăsta este profund paralizat la ora actuală, nu are o direcție și îi înțeleg, pentru că a te afla între Vâlcov și Dragnea într-un guvern unde nu știi ce decizii să iei, pentru că nu știi pe cine deranjezi și ce viziune astronomică au față de economie, față de finanțe. Doi oameni care nu răspund în fața cetățenilor, dar ei stau la butoane toată ziua.

Deci toată această aventură ne costă foarte mult. Dincolo de semnalul ăsta de alarmă îndreptat împotriva investitorilor, pentru că dacă nu avem investitori nu avem locuri de muncă bine plătite, și neavându-le nu ai bani nici pentru salarii, nici pentru armată, pentru că de acolo vin taxele și impozitele reale, din economia reală, nu din asta inventată de Vâlcov.

Nu pot să nu constat că lumea e destul de șocată de acestă abordare pentru că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate, or când vii cu japca, mai și minți că e taxă pe lăcomie, păi companiile astea tot către beneficiari se îndreaptă pentru a-și compensa taxele pe care trebuie să le plătească.

Deci e o aventură extrem de riscantă și ne costă, pentru că PSD asta știe să facă, să încarce cu poveri din ce în ce mai mari mediul de afaceri și să nu aibă niciun fel de viziune pentru o dezvoltare sănătoasă.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *