Skip to content
Politică

Eugen Tomac, despre certificatul digital al UE privind COVID-19: Este un instrument care încurajează libertatea de mișcare, nicidecum nu o îngrădește

Inquam Photos / Octav Ganea

Europarlamentarul Eugen Tomac (PMP) subliniază că certificatul digital al UE privind COVID-19 este menit să faciliteze călătoriile cetățenilor europeni în interiorul blocului comunitar. ”Este un instrument care încurajează libertatea de mișcare, nicidecum nu o îngrădește”, a declarat Tomac, miercuri, într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Ștefan Pășcuță.

”E ultima etapă în ceea ce privește implementarea acestui certificat verde digital. Este esențial să găsim soluțiile cele mai potrivite în plină pandemie pentru a debloca economia și pentru a le permite cetățenilor să se miște cât mai simplu dintr-o țară în alta.

Toate statele lumii au fost puternic afectate și Uniunea Europeană a fost puternic încercată în această perioadă și eu cred că trebuie să renunțăm în a alimenta teorii conspiraționiste precum că acest certificat îngrădește libertatea de mișcare. Nicidecum. Acest certificat le permite cetățenilor care s-au vaccinat sau care, din nefericire, au avut acest virus sau cei care nu vor să se vaccineze realizează acest test PCR… Descărcând toate aceste date pe certificatul digital, cu acest certificat vor putea călătorii fără niciun fel de restricții începând cu 1 iulie pe teritoriul Uniunii Europene”, a spus Eugen Tomac.

Europarlamentarul îi cataloghează drept demagogi pe cei care susțin că nu este nevoie de un astfel de instrument.

”Va exista acest certificat fie în format printat, fie electronic, pe telefon, astfel încât fiecare cetățean să-l poată utiliza cât mai eficient. Este un instrument care încurajează libertatea de mișcare, nicidecum nu o îngrădește. Cei care încearcă să-i mintă pe cetățeni, diseminând informații false cum că nu există pandemia, că nu avem nevoie de asemenea instrumente, sunt demagogi și populiști. Avem o realitate, sunt milioane de cetățeni afectați. (…) Nu trebuie să ne păcălim, să credem că nu mai există acest risc. Din nefericire, el există și este esențial să fim responsabili până în ultima clipă, atunci când va fi eliminat complet”, a mai spus Eugen Tomac.

Certificatul digital al UE privind COVID-19 a fost aprobat definiv, miercuri, de Parlamentul European. Reglementările referitoare la certificatul COVID au fost adoptate de plenul Parlamentului European cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă și 51 abțineri (cetățenii Uniunii) și cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă și 46 abțineri (resortisanți ai țărilor terțe).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *