Skip to content
Politică

Eugen Tomac, mesaj de Centenar: Ziua de 1 Decembrie trebuie sărbătorită din nou până la Nistru

Liderul PMP, Eugen Tomac a transmis pe pagina sa de Facebook un mesaj cu ocazia aniversării a 100 de ani de la Marea Unire. Redăm mai jos textul integral:

„ROMÂNIA ÎNTREAGĂ!

Astăzi, se împlinesc 100 de ani de la făurirea statului național unitar român. S-a scurs un secol de când România și-a dobândit identitatea de stat care îi cuprindea pe toți românii.

În cei 100 de ani, am trecut printr-un război în care am pierdut sute de mii de vieți ale militarilor români. Tineri din toate provinciile țării înrolați în Armata Română au murit pentru demnitatea poporului român.

A urmat apoi comunismul, supunându-ne la tot ce e mai rău. Ne-a băgat în pușcărie elita politică care a creat România anului 1918, a introdus cenzura și poliția politică, a clădit, prin deformarea realității, un stat artificial prorus. Dictatura comunistă nu a rezistat, iar în decembrie 1989, românii au vărsat din nou sânge pentru libertate.

România a revenit la democrație și s-a reconectat la Europa, ștergând cu toată forța urmele nefaste ale perioadei când puterea politică era controlată de Moscova.

Astăzi, suntem în NATO și în Uniunea Europeană, în siguranță, cu o perspectivă frumoasă de dezvoltare ca națiune.

Totuși, în cei 100 de ani s-a întâmplat ceva grav. Peste 3,7 milioane de cetățeni români au devenit peste noapte, fără voia lor, cetățeni ai URSS. Românii de la est de Prut sunt parte a României pe care noi azi o sărbătorim. Ei însă nu se bucură alături de noi. Acolo nu e sărbătoare. Statul creat pe aceste ținuturi românești promovează un trecut fals și încă ține în întuneric o parte a poporului român.

Nu văd nimic mai nobil și mai important decât să luptăm, în anii ce urmează, pentru a-i readuce acasă pe românii furați.

Viața politică impune curaj și viziune. 
Tocmai de aceea, anunț astăzi, în această zi de mare sărbătoare pentru toți românii, că voi propune un Pact Național pe care sa-l susțină toate partidele politice cu privire la accelerarea procesului de Unire a R. Moldova cu România.

Trebuie să avem o agendă asumată a reunirii celor două state românești și să continuăm în ritm susținut procesul reîntregirii.

România regelui Ferdinand nu mai este întreagă. De aceea, astăzi, avem obligația să readucem acest ținut românesc numit Basarabia.

Stă în puterea noastră să o facem. Trebuie să luptăm pentru ca ziua de 1 Decembrie să fie sărbătorită în mod oficial, din nou, până la Nistru.

La mulți ani, ROMÂNI!
La mulți ani, ROMÂNIA!”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *