Skip to content
Coronavirus

Eugen Tomac: Persoanele de peste 65 de ani să iasă din casă doar însoțite de poliție

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Liderul PMP Eugen Tomac a transmis marți o listă cu 10 măsuri pe care ar trebui să le ia România pentru prevenirea răspândirii epidemiei de coronavirus.

„Toată societatea este, pe bună dreptate, profund îngrijorată și speriată de situația în care ne aflăm. Cu toate acestea, mulți români tratează cu superficialitate această amenințare reală și refuză să accepte că avem în față cel mai mare inamic al sănătății noastre. Nu știi când te îmbolnăvești, iar, din clipa în care ai contractat virusul și până dezvolți simptomele specifice devii agentul diavolului, infectezi oameni sănătoși fără să știi. Suntem astăzi în acest punct pentru că nimeni nu a putut estima viteza de răspândire a coronavirusului, cu un impact nimicitor pentru state întregi. Prin urmare, a trata această situație cu tradiționalul “mie nu mi se poate întâmpla” este profund greșit. Așa a crezut și Italia și a continuat să primească valuri de turiști din China. Nu a luat măsurile necesare încă din prima clipă, deși încă în ianuarie apăruseră primele cazuri de turiști chinezi internați cu coronavirus în spitalele italiene”, a scris Tomac.

" "
" "

El a precizat că e nevoie de 10 măsuri urgente:

„1. Persoanelor de peste 65 de ani să nu le fie permisă părăsirea domiciliului decât în situații excepționale, însoțite de poliție.

2. Să fie închise toate spațiile comerciale, restaurante și cafenele.

3. Restricționarea transportului în comun la nivel național. Să se circule cu autoturismul, dar nu mai mult de 3 persoane.

4. Cetățenilor să le fie recomandat să nu se întâlnească în grupuri mai mari de 3 persoane.

5. Farmaciile să funcționeze în regim non-stop (24/24)

6. Magazinele alimentare să funcționeze conform unui program prelungit pentru a le oferi cetățenilor confortul psihologic că au acces la produse pe perioada crizei. În comune și orașe, program 7.00- 22.00, în municipii cu peste 50 mii de locuitori în regim non-stop (24/24)

7. Pentru situațiile în care telemunca nu se poate aplica, să se respecte distanța de minimum 2 metri între persoanele aflate în același spațiu.

8. Toate birourile și spațiile unde se desfășoară activitate lucrativă sa fie dezinfectate riguros, iar angajații să folosească dezinfectant la cel mult 30 de minute.

9. Guvernul să achiziționeze din fondul de rezervă substanțe dezinfectante pe care să le ofere tuturor cetățenilor pentru a igieniza fiecare apartament și gospodărie. Primăriile să asigure distribuirea în cel mai scurt timp.

10. Poliția, jandarmeria și armata să supravegheze domiciliul celor aflați în carantină sau izolare”.

„Oricât de dure ar părea aceste măsuri, acestea trebuie luate acum, spre a opri răspândirea coronavirusului nimicitor. Nimic nu este prea mult atunci când punem în balanță viața a mii de oameni nevinovați. Nu vreau să induc panică, dar văd cum se schimbă o țară puternică de la o oră la alta din cauza acestei pandemii. Unele dintre măsurile de mai sus sunt deja aplicate în Statele Unite ale Americii și nimeni nu acuză încălcarea drepturilor. Viața și sănătatea au prioritate. Democrația o apărăm doar fiind sănătoși și în siguranță. În această perioadă, diavolul se ascunde în detalii și nu avem mult timp la dispoziție pentru a-l nimici”, a mai scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *