Skip to content
Europa

Eugen Tomac (PMP), dezbatere în premieră în Parlamentul European despre situația minorității românești din Serbia

Inquam Photos/Octav Ganea

Eurodeputatul PMP Eugen Tomac a organizat, joi, de la Parlamentul European, o dezbatere privind situația minorității românești din Serbia. La discuții au participat oficiali ai statului român și reprezentanți ai societății civile din România și Serbia.

E o premieră aici, la Parlamentul European, când organizăm o dezbatere pe această temă legată de situația unei minorități naționale românești și mă bucur că seria aceasta de discuții o încep de aici, din Parlamentul European. Se împlinesc aproape 10 ani de când Serbia a pornit procesul de apropiere de UE și pentru noi e foarte important ca acest dialog între Bruxelles și Belgrad să fie cât mai dinamic, că ne dorim ca Serbia să fie un proiect cât mai reușit al UE.

În mod justificat pentru noi, delegația română, e o prioritate statutul pe care-l au conaționalii noștri în Serbia și mă bucur că acest dialog pe care-l lansez azi se bucură de o largă participare”, a declarat Eugen Tomac, în debutul dezbaterii.

 

 

La rândul său, senatorul Viorel Badea a ținut să sublinieze că situația acestei comunități de români poate fi schimbată cu adevărat doar de la Bruxelles: „Suntem în urma unor eforturi susținute de ani de zile, de când autoritățile încearcă să pună lucrurile cap la cap pentru comunitarea românilor, mai ales a celor din Valea Timocului. Adevăratele soluții sunt, însă, la Bruxelles. Tot ce putem face noi e să atragem atenția asupra problemelor cu care se confruntă românii, să găsim cele mai bune instrumente pentru a aduce aceste chestiuni în fața parlamentarilor europeni, în fața Consiliului și să punem chestiunea timoceană pe agendă”.

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat ce face instituția pentru românii din Seria: „Discutăm despre etnicii români din Serbia, iar noi, la Ministerul Educației, discutăm de etnici români din afara granițelor. În ce privește problematica drepturilor minorităților românești din Serbia, Ministerul Educației acționează în limita competențelor legale. Oferim burse de studiu românilor de pretutindeni, inclusiv celor din Serbia, atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru cel superior. Ultimele sunt acordate în cooperare cu universitățile din România.

O a doua direcție e cea în care încurajăm cooperarea dintre școlile și universitățile românești și cele din Serbia, mai ales din Valea Timocului și Voivodina. Susținem lectoratele de limbă română de la Universitatea din Belgrad și cea din Novisar. Și pentru anul 2021 – 2022 ministerul Educației va continua acordarea acestor burse pentru tinerii etnici români din Serbia. Sunt oferite 1.700 de locuri pentru elevi la studii liceale, iar în învățământul superior avem peste 3.600 de locuri pentru studii de licență, peste 2.000 de locuri pentru studii de master, din care 1.000 sunt cu bursă, și 160 de locuri pentru studiile doctorale”.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *