Skip to content
Politică

Eugen Tomac: PSD arată un dispreț profund faţă de colaborarea loială între instituţii

Președintele PMP, Eugen Tomac, susține că partidul pe care îl conduce nu are nimic împotriva alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot direct, dar cu condiția ca aceste alegeri locale să se organizeze în două tururi de scrutin.

”Românii trebuie să aibă dreptul de a-și alege administratorii politici de la nivel local UNINOMINAL și ÎN DOUĂ TURURI

De principiu, PMP nu are nimic împotriva alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor. Cu condiţia ca acest vot să fie legitim şi să aparţină unei majorităţi a celor care şi-au exprimat opţiunile electorale. Asta înseamnă ALEGERI ÎN DOUĂ TURURI DE SCRUTIN: atât pentru PRIMARI, cât şi pentru PREŞEDINŢII DE CONSILII JUDEŢENE”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

De asemenea, președintele PMP spune că ideea uninominalului inclusiv pentru şefii de Consilii judeţene i-a aparţinut întâi Preşedintelui Traian Băsescu.

”Ea nu şi-a dovedit utilitatea până la capăt pentru că majoritatea parlamentară de la acel moment (PSD – PNL) a insistat pe ideea unui singur tur de scrutin.

Felul în care a fost dată însă astăzi ordonanţa, fără consultarea publică a tuturor forţelor politice şi a societăţii civile, arată lipsa unei culturi democratice, absenţa oricărei învăţături după votul din 26 mai şi un dispreţ profund al PSD faţă de colaborarea loială între instituţii. Nu poţi să ai încredere într-un Guvern care procedează de o asemenea manieră!”, și-a încheiat Eugen Tomac postarea.

Guvernul a adoptat, luni, o ordonanţă de urgenţă care prevede alegerea preşedinţilor de Consiliu judeţean prin vot direct de către cetăţeni, a anunţat, luni, vicepremierul Daniel Suciu.

„Astăzi am adoptat o ordonanţă de urgenţă care cred că este foarte bine-venită. Una dintre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm cu toţii este că votul este esenţa democraţiei şi atât timp cât oamenii au posibilitatea să îşi aleagă direct reprezentanţii trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Până astăzi exista o diferenţă vizavi de alegerea reprezentanţilor, în special în administraţia publică locală. Dacă primarul este ales uninominal, preşedintele de Consiliu judeţean era ales ca urmare a votului consilierilor judeţeni. Considerăm şi am considerat că acest lucru trebuie să înceteze şi mă bucur foarte mult că astăzi Guvernul a adoptat această măsură – să aducem cetăţeanul foarte aproape de actul decizional”, a declarat Suciu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *