Skip to content
Politică

Eugen Tomac pune lupa pe întrebările de la referendum. Ce a omis Iohannis

Săptămâna trecută, Administrația Prezidențială a făcut marele anunț privind întrebările care vor fi puse românilor la referendumul din 26 mai. Astfel, cele două întrebări sunt:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Întrebările la referendumul pe Justiție din 26 mai au fost anunțat de purtătorul de cuvânt al președintelui Klaus Iohannis. Românii sunt chemați la vot să răspundă cu „Da” sau „Nu” la cele două întrebări stabilite pentru referendum.

În prezent, ordonanțele de urgență ale Guvernului pot fi contestate la CCR doar de către Avocatul Poporului.

În acest context, președintele PMP, Eugen Tomac a precizat pentru PSNews.ro că o justiție independentă, necontrolată de PSD este vitală pentru viitorul României, astfel că referendumul este util din acest punct de vedere. Totuși, Tomac a amintit faptul că la consultările cu Iohannis, PMP a mai propus trei teme adiționale, ingorate însă de președinte.

„Eu am mai spus în trecut că pentru a avea o justiție independentă și necontrolată de PSD, în care românii să creadă, trebuie să susținem referendumul inițiat de Președintele României. România merită să scape de PSD, și acest lucru se poate face dacă vom avea o justiție europeană, în care cetățenii să aibă toată încrederea. 

Noi, cei din PMP am mai propus la consultările cu președintele Iohannis și alte teme pentru acest referendum. O temă propusă a fost aceea de reducere a numărului de parlamentari la 300, 100 de senatorii și 200 de deputați, precum și alte două teme adiționale, cea cu eliminarea pensiilor speciale și cea legată de alegerea primarilor în două tururi. Dar, după cum am văzut, președintele a ales să se concentreze exclusiv pe ordonanțe”, a precizat Tomac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *