Skip to content
Politică

Eugen Tomac: UE nu are o politică externă unitară prin care să se implice mai energic în negocierile din regiune

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Liderul PMP Eugen Tomac consideră că „Uniunea Europeană nu are o politică externă unitară prin care să se implice mai energic în negocierile din regiune”. Reacția sa survine după asasinarea generalului Soleimani de către trupele americane.

„Când diplomații tac, armele vorbesc. Așa s-a întâmplat în Irak în aceste zile. După scurta tacere a Washingtonului, la ordinul dat de Președintele Trump a fost eliminat unul din stâlpii regimului iranian, generalul Soleimani, plus alți lideri militari pro-iranieni din Irak, printr-un atac care va reașeza întreg echilibrul de forțe din Orientul Mijlociu.

" "
" "

Primul pas spre o nouă abordare l-a făcut chiar Donald Trump, care a afirmat că “Iranul nu a câștigat niciun război, dar nu a pierdut nicio negociere”.

Rămâne de văzut cât de mult vor reuși diplomații să convingă Teheranul să nu renunțe la dialog pentru că, atunci când diplomații tac, știm ce poate urma.

Regret enorm că, în acest moment extrem de riscant, Uniunea Europeană nu are o politică externă unitară prin care să se implice mai energic în negocierile din regiune. Un nou conflict va duce la destabilizarea regiunii, la noi valuri de imigranți în Europa și la noi resurse risipite spre zone de conflict.

Acum e momentul să dăm testul maturității și să demonstrăm că avem o diplomație capabilă să convingă. Nu pot accepta ideea că Moscova sau Beijingul au un cuvânt mai greu de spus decât Uniunea Europeană.

Rămâne de văzut ce va decide Comisia Europeană, dar eu voi insista pe acest subiect în Parlamentul European pentru că nu cred că poltica prudenței este cheia succesului într-o situație atât de riscantă și imprevizibilă”, a scris liderul PMP pe pagina sa de facebook.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *