Skip to content
Europa

Euractiv: La finalul crizei, cetățenii europeni ar trebui să solicite ca sănătatea să fie preluată din mâinile statelor membre

https://www.euractiv.com https://www.euractiv.com

Mario Centeno, șeful Eurogrup a declarat că Uniunea Europeană va face „tot ce e necesar” pentru a combate pandemia și a proteja economia de o altă recesiune.

Este încă devreme, dar la finalul crizei cetățenii ar trebui să solicite Uniunii Europene ca aceasta să dirijeze politicile de sănătate, aflate în prezent în competența guvernelor naționale.

Potrivit Euractiv, Comisia Europeană a avertizat statele membre încă de la începutul lunii februarie cu privire la o riscul pandemiei de coronavirus, așa că acestea știau cum vor evolua lucrurile. Mai mult, guvernele acestora erau conștiente de faptul că, singure, nu vor putea să încetinească răspândirea virusului.

În schimb, acestea au optat pentru închiderea granițelor și pentru restricționarea exporturilor de echipamente de protecție. Întrebate despre stocul de măști de protecție, multe dintre statele membre nu au furnizat Comisiei informații despre acesta, ca și cum ar fi o chestiune de securitate națională.

Rezultatul? Suntem în plină pandemie și nu ne-am coordonat încă toate acțiunile. Italia nu va uita prea repede faptul că, atunci când a cerut partenerilor Uniunii Europene măști de protecție, niciun membru UE nu a răspuns. În perioada crizei creditelor, aceleași state au făcut tot ce a fost posibil să-și slăbească sistemul național de sănătate prin tăierea bugetelor, apoi prin promovarea sistemului privat de sănătate.

Acum, în plină pandemie, le spun cetățenilor europeni că sistemele de sănătate sunt saturate și că nu pot face față dacă situația se agravează. Alegând discursul care face apel la calm incoștient, aceleași state care au ignorat pericolul virusului, au ajuns la situația în care cetățenii lor au sfidat, de-a dreptul, minime precauții.

În toiul crizei, belgienii au mers în Luxemburg și în Olanda la tot felul de evenimente, apoi au revenit în țară. Grecii au fost la plajă să se bronzeze, olandezii au făcut cozi să cumpere canabis, iar britanicii au mers la concerte de mii de oameni.

Unii oficiali ai UE recunosc în mod privat că cetățenii est-europeni sunt cei care au dat atenție avertismentelor. După ce criza se va încheia, ar trebui ca atât cetățenii pro-europeni, cât și euroscepticii să solicite ca sănătatea să fie preluată din mâinile statelor membre.

În același timp, discuțiile nesfârșite dintre factorii de decizie, industria farmaceutică și ONG-urile din domeniul sănătății ar trebui să ajungă în sfârșit la un punct comun.

Cetățenii UE ar trebui să își revendice dreptul la o piață unică funcțională în toate aspectele sale, nu numai pentru bănci și telecomunicații.
(Euractiv.com) Sarantis Michalopoulos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *