EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 11 iulie

Library Of Congress

 

UE | TURCIA

În cadrul unei întâlniri „derutante” cu președintele Recep Tayyip Erdoğan, șeful Consiliului UE, Charles Michel, a promis să reia discuțiile despre parcursul european al Turciei.

Cu puțin timp înainte, Comisia Europeană respinsese cererea Ankarei de a debloca negocierile de aderare la UE.

Acest lucru are loc în contextul în care președintele Turciei a fost de acord cu aderarea Suediei la Alianță luni seara târziu (10 iulie), în ajunul unui summit NATO de referință la Vilnius, care urmează să discute despre eforturile Ucrainei de aderare.

În cursul zilei de luni, Erdoğan a ridicat miza cerând ca UE să relanseze oferta de aderare a Turciei, aflată de ani de zile în impas, ca o condiție prealabilă pentru deblocarea aderării Suediei la NATO.

 

INSTITUȚIILE UE

Va fi „aproape imposibil” ca obiectivele climatice ale UE să fie atinse fără legea privind restaurarea naturii, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, înaintea unui vot cheie al Parlamentului European, care va decide soarta acestei legi controversate.

 

PARIS

Curtea de Conturi cere Franței să „controleze mai bine” serviciile de consultanță. În timp ce cheltuielile cu consultanța au crescut semnificativ în ultimii ani, Curtea de Conturi franceză a avertizat asupra cadrului de reglementare încă incomplet care permite apelul la serviciile firmelor de consultanță după reguli neclare.

 

VIENA

UE trebuie să dea dovadă de solidaritate față de statele afectate de fluxurile de migrație, a declarat ministrul austriac de Externe, Alexander Schallenberg, invitat la reuniunea a țărilor din nordul Adriaticii, de la Ancona. În centrul discuțiilor dintre miniștrii de Externe ai Italiei, Croației și Sloveniei, s-a aflat subiectul migrației. Cele trei țări au ca obiectiv aprofundarea cooperării în ce privește combaterea fluxurilor de migrație pe ruta balcanică.

 

HAGA

VVD, partidul premierului demisionar Mark Rutte, de centru-dreapta, ar fi distrus coaliția pentru a face din viitoarele alegeri un subiect legat de migrație, au declarat unii eurodeputați olandezi în timpul unei dezbateri parlamentare de luni, în timp ce alții au acuzat VVD de ipocrizie.

 

REYKJAVIK

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a început luni o investigație în privința unor posibile complicații ale medicamentelor de slăbit Ozempic și Saxenda. Acest lucru vine ca urmare a sesizării Agenției Islandeze pentru Medicamente potrivit căreia aceste substanțe ar putea fi asociate cu gânduri sinucigașe.

 

Citește și Investigație EMA, rapoarte îngrijorătoare privind Ozempic și Saxenda

 

VARȘOVIA

Mai mult de jumătate dintre polonezi se tem de creșterea imigrației în Polonia, bărbații și alegătorii din tabăra conservatoare aflată la putere fiind cei mai îngrijorați, potrivit unui sondaj recent realizat de institutul IBRiS.

 

Potrivit sondajului, 53,1% dintre polonezi sunt îngrijorați de creșterea migrației în Polonia. Astfel de îngrijorări nu sunt împărtășite de 45,1% dintre cei chestionați, 27,3% dintre aceștia afirmând că nu se tem de migranți.

 

SOFIA

Serviciile secrete bulgare se contrazic cu privire la impactul extern al războiului din Ucraina. În timp ce Agenția de Stat pentru Securitate Națională (SANS) a Bulgariei – a cărei conducere este numită de președintele Rumen Radev – a avertizat, în raportul său anual, că ostilitățile ar putea escalada, incluzând și alte țări, Ministerul Apărării a declarat că nu există niciun pericol ca războiul să se extindă dincolo de granițele Ucrainei.

 

SARAJEVO

Entitatea sârbă bosniacă declară stare de urgență din cauza gripei porcine africane. Guvernul Republicii Srpska, una dintre cele două entități autonome ale Bosniei-Herțegovina postbelice, a declarat luni stare de urgență într-o regiune nord-estică pentru a limita răspândirea pestei porcine.

 

TIRANA

Rețelele sociale sunt vinovate de deteriorarea limbii albaneze dar și a altor limbi europene. Cunoașterea limbii albaneze este în scădere în rândul tinerilor, potrivit rezultatelor examenului de maturitate anual, însă acest fenomen, pus de unii pe seama rețelelor de socializare, are loc în întreaga Europă.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: