EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 12 iulie

Library Of Congress

PARIS

Numărul de falimente ale întreprinderilor franceze a crescut cu 35% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru pune în pericol de dispariție 55.000 de locuri de muncă, arată un raport al unei companii de consultanță de specialitate din Franța.

 

VIENA | BRATISLAVA | PRAGA

Austria, Slovacia și Cehia fac presiuni pentru ca Macedonia de Nord să adopte reforma constituțională de care are nevoie pentru a adera la Uniunea Europeană, chiar dacă unii consideră că procesul este în pragul colapsului.

 

HAGA

Olanda plănuiește stimularea capacităților militare ale Bosniei și Herțegovinei, Georgiei și Republicii Moldova, investind 8 milioane de euro suplimentare într-un fond NATO, a anunțat marți ministrul de Externe demisionar, Wopke Hoekstra, în timpul summitului NATO de la Vilnius.

 

STOCKHOLM

Decizia Turciei de a debloca în sfârșit procesul de aderare a Suediei la NATO a fost salutată de majoritatea celor prezenți la summitul de la Vilnius. Asociația Suedeză pentru Pace și unele partide de stânga rămân însă critice față de această mișcare politică.

 

MADRID

Lipsa modelelor feminine și a poveștilor de succes în timpul educației timpurii subminează perspectivele tinerelor fete de a urma studii tehnologice, a declarat pentru EURACTIV Núria Salán, președintele Societății Catalane de Tehnologie și profesor la Universitatea Politehnică din Catalonia. La specializările din domeniul ingineriei, industriei și construcțiilor, sunt înscrise în cursul anului 2020-21 29,5% femei, în timp ce la informatică procentul scade la 14,1%, potrivit unui raport al ministerului spaniol al Educației.

 

LISABONA

Statele membre NATO au convenit să includă o propunere condusă de Portugalia, care solicită o mai mare atenție din partea Alianței pentru Flancul Sudic, în special pentru Africa, ca parte a concluziilor summitului din Lituania, a anunțat marți premierul portughez, António Costa.

 

VARȘOVIA

Deputații europeni doresc o misiune de observare a OSCE la alegerile naționale din Polonia, într-o rezoluție înaintată de Partidul Popular European (PPE), Socialiștii și Democrații (S&D), Renew Europe, Verzii și Stânga. Rezoluția condamnă noul proiect de lege polonez privind interferența rusă și-și exprimă îngrijorarea cu privire la noul cod electoral al țării.

 

PRAGA

Un sondaj recent arată că încrederea în UE, NATO și ONU a scăzut semnificativ în rândul cehilor, încrederea în UE diminuându-se de la 58% în 2022 la 46% în 2023.

 

BELGRAD

Statele Unite l-au sancționat pe Aleksandar Vulin, un lider pro-rus al Agenției Sârbe pentru Securitate și Informații (BIA), acuzându-l că s-a folosit de poziția sa pentru a ajuta Moscova în activități „maligne” și că are legături cu un traficant de arme și o rețea de trafic de droguri.

 

PRIȘTINA

Guvernul din Kosovo a fost de acord să reducă prezența poliției în municipalitățile din nordul țării, marcate în ultimele luni de tensiuni cu sârbii. Această decizie a fost luată în contextul unui acord cu Miroslav Lajcak, reprezentantul UE pentru dialogul dintre Belgrad-Priștina, în urma unei reuniuni la Bratislava.

Sursa: euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: