EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 17 iulie

Library Of Congress

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Uniunea Europeană și Tunisia au semnat duminică un memorandum pentru un „parteneriat strategic și cuprinzător” privind migrația ilegală, dezvoltarea economică și energia regenerabilă. Tunisia se află la 130 de kilometri de insula italiană Lampedusa și este de mult timp un punct de plecare pentru migranții care călătoresc pe mare în bărci improvizate în speranța de a ajunge în Europa.

Organizația Internațională pentru Migrație a declarat că, în 2022, 2.406 migranți au murit sau au dispărut în Marea Mediterană. În prima jumătate a acestui an, au fost înregistrate cel puțin 1.166 de decese sau dispariții.

 

PARIS

Seceta golește rezervele de apă subterană, care se situează cu mult sub media lunară obișnuită, o tendință care continuă să ducă la incendii de vegetație și la penuria de apă dulce pentru consum, a constatat autoritatea franceză care monitorizează resursele de apă.

 

VIENA

Tensiunile actuale dintre partidul austriac ÖVP, de centru-dreapta, și șeful FPÖ, de extremă-dreapta, Herbert Kickl, s-au intensificat pe fondul acuzațiilor potrivit cărora liderul de extremă-dreapta reprezintă un risc serios pentru securitate și a cerut alegeri anticipate.

 

MADRID

Spania se îndreaptă duminica viitoare spre urne pentru a alege un nou parlament. Unul dintre cele mai puternice state membre ale UE ar putea avea nevoie de un nou cabinet, întrucât sondajele recente sugerează că actuala coaliție de centru-stânga și aliații săi regionaliști ar putea pierde locurile necesare pentru continuarea guvernului minoritar în exercițiu.

 

PRAGA

Guvernul ceh se opune propunerii de directivă a UE de armonizare a sancțiunilor pentru corupție în UE, ministrul ceh al justiției, Pavel Blažek, declarând că țara sa are îndoieli cu privire la unele dintre măsurile prezentate în propunere.

 

SOFIA

Ucraina insistă să continue războiul cu Rusia, a declarat vineri președintele pro-rus al Bulgariei, Rumen Radev – o declarație care a primit un răspuns rapid din partea Ambasadei Ucrainei la Sofia, deși nu l-a menționat direct pe președinte. Radev, care i-a spus omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, că Ucraina se îndepărtează de o soluție diplomatică la conflict, este cunoscut pentru poziția sa pro-Kremlin și pentru faptul că este împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina.

 

BUCUREȘTI | BUDAPESTA | ZAGREB

Comisia Europeană a trimis avize României, Ungariei și Croației pentru că nu și-au îndeplinit obligațiile de raportare privind obiectivele energetice. Comisia a solicitat României și Ungariei să prezinte rapoarte cuprinzătoare privind progresele înregistrate în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor de eficiență energetică pentru 2020, care trebuiau să fie prezentate până la 30 aprilie 2022.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL