EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 19 iulie

Library Of Congress

INSTITUȚII UE

Deputații europeni fac presiuni pentru a spori protecția jurnaliștilor în cadrul legislației privind mass-media. Comisia parlamentară pentru libertăți civile a adoptat ieri un aviz referitor la Legea  privind libertatea presei. Aceasta prevede garanții mai solide împotriva supravegherii jurnaliștilor.

 

PARIS

Comerțul ilicit cu tutun, în continuă creștere în Franța, provoacă îngrijorare deoarece, pe lângă cifrele din ce în ce mai mari, autoritățile locale și europene nu par să aibă răspunsuri clare privind modul de combatere a acestui fenomen.

Între timp, prețul la electricitate pentru peste 20 de milioane de gospodării franceze va crește cu 10% începând cu luna august, anunț pe care opoziția din Parlament l-a criticat dur.

 

BERLIN

Opoziția germană vrea să elimine dreptul individual la azil. Standardul de drept internațional care prevede examinarea individuală a fiecărei cereri de azil ar trebui înlocuită cu un plafon comun european, a scris Thorsten Frei, liderul partidului de centru-dreapta CDU, într-un articol de opinie.

 

VIENA

Austria va încerca să atragă anual, până în 2027, peste 15.000 de lucrători calificați din țări din afara UE, a anunțat ministrul Muncii, Martin Kocher, după discuții cu ministrul Afacerilor Sociale, Johannes Rauch, și cu reprezentanți ai partenerilor sociali. În luna iunie, Austria avea 118.566 de locuri de muncă disponibile, companiile din mai multe sectoare confruntându-se cu un deficit sever de personal. Ministerul Afacerilor Sociale preconizează că va fi nevoie de încă 76.000 de angajați în sectorul asistenței medicale până în 2030.

 

LONDRA

Sondaj: britanicii au mai multă încredere în UE decât în Marea Britanie în chestiuni externe. Există un sprijin din ce în ce mai mare pentru o cooperare mai strânsă cu UE din partea publicului britanic, potrivit sondajului anual 2023 al Grupului britanic pentru politică externă, publicat miercuri.

Potrivit rezultatelor, 61% dintre britanici susțin reducerea barierelor în comerțul cu bunuri și servicii cu UE, urmată de cooperarea în domeniul politicii externe europene și al securității regionale (46%), colaborarea comună în domeniul cercetării și schimburile academice (45%), cooperarea în probleme geopolitice globale mai largi (43%), noi acorduri pentru a facilita libertatea de circulație a persoanelor între Marea Britanie și UE (43%) și cooperarea privind refugiații și solicitanții de azil (42%).

 

STOCKHOLM

Băncile din Suedia continuă să raporteze profituri mari, în timp ce gospodăriile se luptă cu rate ridicate ale dobânzilor și cu o inflație crescută, atrăgând critici din partea premierului suedez Ulf Kristersson și a ministrului de Finanțe, Elisabeth Svantesson.

 

VARȘOVIA

Varșovia va da în judecată Berlinul la Curtea de Justiție a UE din Luxemburg pentru că nu ar fi preluat 35 de tone de deșeuri transportate ilegal în Polonia de companii germane și depozitate în șapte locuri din țară, a anunțat marți ministrul pentru Climă și Mediu, Anna Moskwa.

 

PRAGA

Cehia va construi primul său reactor modular de mici dimensiuni în 2032 pentru a spori securitatea energetică și protecția climei, într-un proiect susținut de președintele ceh, Petr Pavel, care a subliniat rolul energiei nucleare în viitorul mix energetic al țării.

 

BRATISLAVA

Principalele companii de armament din Slovacia și-au mărit profiturile de patru ori anul trecut față de cel precedent, companiile confirmând că rezultatele extraordinare s-au datorat războiului din Ucraina.

 

LJUBLJANA

Parlamentul sloven a adoptat marți o legislație pentru crearea unui sistem de îngrijire pe termen lung pentru persoanele vârstnice și pentru cele bolnave, rezolvând una dintre cele mai mari deficiențe ale sistemului de asistență socială al țării. Acest lucru se petrece după mai mult de două decenii de încercări eșuate ale diferitelor guverne.

 

TIRANA

Având în vedere că prețul grâului este în prezent mai mic decât costurile de producție și că există îngrijorări cu privire la calitatea acestuia din cauza furtunilor de primăvară și de vară, fermierii albanezi au un stoc mare de grâu și puține opțiuni în ceea ce privește vânzarea acestuia.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: