EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 20 iulie

Library Of Congress

SOFIA

Partidele din coaliția de guvernare din Bulgaria au propus să pună capăt unei concesiuni care controlează portul petrolier Burgas de la Marea Neagră, prin care Lukoil aduce petrol rusesc prin intermediul unor tancuri pentru a fi prelucrat. Aceste demersuri au loc în speranța ca Bulgaria să obțină aderarea la Schengen încă din toamnă.

 

INSTITUȚIILE UE

Raport: Europa trebuie să elimine termenul de prescripție pentru infracțiunile de violență sexuală asupra copiilor. Multe națiuni europene au eșuat în a face dreptate supraviețuitorilor unor astfel de agresiuni sexuale prin faptul că nu au abolit termenul de prescripție pentru urmărirea penală a infracțiunilor de violență sexuală asupra minorilor, potrivit unui raport publicat joi de The Brave Movement și Child Global.

 

BERLIN

Germania urmărește să își intensifice relația cu India în dorința de a-și diversifica relațiile comerciale și de a-și extinde parteneriatele geopolitice pentru a diminua dependența față de China, a subliniat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, înainte de vizita sa la Delhi.

 

PARIS

Parlamentari francezi din mai multe partide au depus miercuri un proiect de lege menit să garanteze independența redacțiilor de presă, în condițiile în care redacția Le Journal du Dimanche se află într-o grevă de 28 de zile pentru a protesta împotriva numirii jurnalistului de extremă-dreapta Geoffroy Lejeune în funcția de redactor-șef.

 

BRUXELLES

Poliția a percheziționat miercuri șase imobile care au legătură cu europarlamentarul socialist Marie Arena și cu familia sa, în cadrul anchetei privind presupusul scandal de corupție și trafic de influență din Parlamentul European, cunoscut sub numele de Qatargate.

 

STOCKHOLM

Revizuirea actuală a codului penal suedez, care are ca scop soluționarea problemei ratei în creștere a criminalității și o mai mare atenție acordată victimelor, ar putea duce la extinderea spațiului din închisori, triplând numărul de celule, a anunțat miercuri ministrul Justiției, Gunnar Strömmer.

 

ROMA

Italia nu va putea atinge ținta de cheltuieli pentru apărare de 2% din PIB-ul țării, așa cum cere alianța NATO, dacă nu va fi exonerată de constrângerile bugetare, a declarat miercuri în parlament ministrul Apărării Guido Crosetto. Alte țări NATO sunt în urmă, deși 11 țări sunt pe cale să atingă acest obiectiv în 2023, în timp ce alte opt țări vor reuși acest lucru până în 2024. Între timp, se așteaptă ca Italia să atingă 1,46% din țintă în acest an și apoi să scadă la 1,43% în 2024 – ceea ce înseamnă că țara ar putea ocupa locul 24 în rândul Aliaților în ceea ce privește cheltuielile.

 

NICOSIA

Nicosia face presiuni pentru a numi un trimis special pentru Cipru în speranța de a relua discuțiile cu Turcia și de a se îndrepta spre o soluționare a problemei pe insula divizată, folosind procesul de aderare la UE ca stimulent.

Insula Cipru a fost divizată în urma invaziei turcești din 1974, declanșată de o scurtă lovitură de stat organizată de Grecia. De atunci, partea de nord se află sub controlul guvernului autoproclamat al „Republicii Turce a Ciprului de Nord” (RTCN), care nu este recunoscut oficial de comunitatea internațională. Ultima tentativă de negociere a avut loc în 2017, când discuțiile au eșuat.

 

VARȘOVIA

Comisia Europeană a depus o plângere împotriva Poloniei cu privire la legitimitatea tribunalului său constituțional, care subminează primatul legislației UE, a anunțat miercuri executivul european.

 

TIRANA

Albanezii consideră că țara lor este mai coruptă decât orice altă națiune din Balcanii de Vest, potrivit rezultatului sondajului Barometrul Balcanic 2023 al Consiliului de Cooperare Regională, dar își pun speranțele și în aderarea la UE înainte de 2030 ca modalitate de îmbunătățire a situației.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: