INSTITUȚIILE UE
Parlamentul European a propus acordarea a două locuri suplimentare Spaniei și Olandei și câte unul Austriei, Danemarcei, Finlandei, Slovaciei, Irlandei, Sloveniei și Letoniei pentru a aplica corect principiul proporționalității degresive cerut de tratatele UE. Estonia a respins compromisul deoarece „are nevoie de mai multe clarificări și explicații privind raționamentul cifrelor și matematica din spatele acestuia”, îndemnând Parlamentul să elaboreze o metodă mai echitabilă și mai transparentă de alocare, până în 2027.
BERLIN
Germania a primit undă verde pentru a sprijini producția așa-numitului „oțel verde” cu 2 miliarde de euro, a anunțat joi Comisia Europeană, oferind astfel un ajutor necesar sectorului siderurgic german aflat în dificultate.
PARIS
Macron înlocuiește o duzină de miniștri într-o remaniere a guvernului francez. Executivul francez a suferit joi cea de-a doua remaniere din iunie 2022, șapte miniștri fiind înlăturați, inclusiv cei responsabili de sănătate și educație.
VIENA
Sindicatul profesorilor din Austria avertizează cu privire la iminenta lipsă de personal. Este posibil ca școlile austriece să nu fie în măsură să deservească toate lecțiile în anul viitor, avertizează reprezentanții profesorilor, pe fondul problemelor continue de personal și a nemulțumirilor serioase în rândul sindicatelor.
BRUXELLES
Compania energetică franceză Engie și guvernul belgian urmează să semneze vineri documentele contractuale care stabilesc termenii și condițiile pentru repornirea reactoarelor Doel 4 și Tihange 3 în iarna anului 2025.
În iunie, Belgia și Engie au semnat un acord privind extinderea a două reactoare nucleare, din cauza viitorului incert al aprovizionării cu energie a țării.
STOCKHOLM
Relațiile diplomatice dintre Irak și Suedia sunt la cel mai scăzut nivel din toate timpurile, în condițiile în care Bagdadul amenință să rupă legăturile cu Stockholm din cauza unui nou incident de ardere a Coranului, în timp ce Suedia acuză Irakul că nu respectă Convențiile de la Geneva și nu-și protejează trimișii diplomatici.
ROMA
Aproape cinci milioane de italieni ar putea să nu voteze la alegerile europene de anul viitor. Cetățenii care locuiesc departe de municipiul de reședință cer să voteze în municipiul în care locuiesc, însă legea care le-ar putea permite acest lucru ar putea să nu fie aprobată la timp pentru alegerile europene de anul viitor.
SOFIA
Tensiunile au crescut în capitala Bulgariei după ce site-ul ucrainean Myrotvorets a adăugat politicienii bulgari pe lista neagră de inamici ai Ucrainei, în timp ce președintele Rumen Radev, precum și trei partide parlamentare – GERB, Renașterea și Partidul Socialist Bulgar, au cerut guvernului să investigheze acest lucru.
VARȘOVIA
Desfășurarea de trupe de frontieră de către Polonia îngrijorează Rusia. Atitudinea din ce în ce mai ostilă a Varșoviei necesită mai multă atenție pentru a asigura securitatea Rusiei și a Belarusului, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce Polonia a decis marți să își desfășoare trupele militare la granița estică.
PRAGA
Un acord de cooperare în domeniul apărării între Republica Cehă și SUA – considerat o altă garanție de securitate pentru Cehia – a fost aprobat miercuri de Camera Deputaților din Cehia, în ciuda absenței voturilor din partea Partidului Libertății și Democrației Directe, de extremă dreapta, care a criticat acordul.
BELGRAD
Serbia a fost lovită miercuri de o furtună puternică care a ridicat acoperișurile caselor și a dezrădăcinat copaci, ceea ce a dus la evacuarea a 40 de persoane și la spitalizarea altora.
Sursa: Euractiv.com.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News