EURACTIV: Știri din capitalele Europei – 5 iulie

Geology.com

BRUXELLES

Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, încă așteaptă ca actuala șefă a Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, să decidă dacă va candida din nou pentru postul de conducere după alegerile europene din 2024. Tăcerea ei a stârnit o dezbatere aprinsă în zona dreptei politice cu privire la viitoarea viitoarea orientare a celui mai mare grup din Europa.

 

INSTITUȚIILE UNIUNII EUROPENE

Premierul spaniol Pedro Sánchez și-a exprimat sprijinul pentru o Uniune mai federalizată, în contextul în care țara sa a preluat recent președinția spaniolă a Consiliului UE, susținând totodată prelungirea mandatelor șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Între timp, deputatul UE și șeful Comisiei pentru comerț a Parlamentului European, Bernd Lange (S&D), solicită impunerea de taxe pe hidrogenul produs în SUA – o măsură pe care Lange o consideră ca fiind răspunsul blocului comunitar la Legea americană de reducere a inflației (IRA), în valoare de 370 de miliarde de euro, care vizează creșterea investițiilor ecologice.

 

BERLIN

Guvernul federal al trebui să desființeze operatorul feroviar național Deutsche Bahn, pentru a contracara calitatea deficitară a sistemului feroviar, a avertizat marți Comisia germană pentru monopoluri. Anul trecut, Deutsche Bahn a atins cel mai înalt nivel din ultimii 10 ani în ceea ce privește întârzierile trenurilor. Aproximativ o treime din toate trenurile au avut întârzieri în 2022, a recunoscut compania în ianuarie.

 

PARIS

Costul unei săptămâni de revolte în Franța, în care peste 450 de magazine au fost jefuite și 300 de bancomate au fost distruse, este estimat la aproape 1 miliard de euro, potrivit celui mai mare sindicat patronal, MEDEF.

Departe de apelul guvernului francez la unitate națională, politicienii, în special cei din stânga radicală și din cadrul majorității, se ceartă în legătură cu rolul fiecăruia în instigarea sau calmarea revoltelor, în timp ce tensiunile de pe străzi au început să se reducă.

 

VIENA

Obiectivul climatic al Austriei pentru 2030 nu va fi atins la timp, a dezvăluit marți Consiliul Național pentru Energie și Climă (NEKP). Planul a prezentat o reducere a emisiilor de dioxid de carbon de 35% față de nivelurile din 2005 – cu mult sub cele 48% prevăzute anterior.

 

HAGA | LUXEMBURG | PRIȘTINA

La finalul vizitei de două zile în Serbia și Kosovo, prim-miniștrii din Olanda și Luxemburg fac apel la o detensionare a conflictului dintre acestea. Vizita a avut loc în contextul unor tensiuni intense în regiune, inclusiv proteste în nordul Kosovo în urma unor alegeri controversate pentru primării și arestarea de către autoritățile sârbe a trei polițiști kosovari.

 

DUBLIN

Guvernul irlandez a anunțat sporirea sprijinului pentru companiile care trec la energia solară, acordând astfel o serie de subvenții pentru instalații solare fotovoltaice unei game mai largi de întreprinderi.

 

MADRID
Alberto Núñez Feijóo, liderul și candidatul la funcția de prim-ministru al partidului de centru-dreapta, Partido Popular (PP), a cerut marți Partidului Socialist (PSOE) să îl lase să guverneze dacă va câștiga viitoarele alegeri generale din Spania, afirmând că acest lucru ar împiedica intrarea formațiunii de extremă dreapta, VOX, într-un viitor guvern.

În altă ordine de idei, numărul șomerilor din Spania s-a situat în iunie la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace. Printre acestea se numără și o scădere semnificativă a numărului de tineri care nu au un loc de muncă, potrivit noilor date publicate marți, cu trei săptămâni înainte de alegerile generale.

 

SOFIA

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va efectua joi prima sa vizită în Bulgaria, la invitația guvernului bulgar, în ceea ce este considerat un semn de apreciere pentru asistența militară oferită Ucrainei până în prezent.

 

BELGRAD

Președintele sârb, Aleksander Vučić, a declarat, în cadrul unei intervenții la televiziunea privată TV Prva, că organizații din Germania, precum Fundația Heinrich Böll sau Partidul Verde, finanțează protestele din Serbia și că autoritățile de la Belgrad au dovezi care demonstrează acest lucru. Declarația a stârnit nemulțumirea membrilor Partidului Verde din Germania, care au categorizat spusele președintelui sârb ca fiind „nefondate”.

 

PRIȘTINA

Kosovo ar putea pierde aproximativ 500 de milioane de euro din fondurile UE până la sfârșitul anului 2023, din cauza sancțiunilor adoptate de blocul comunitar în urma tulburărilor din nordul țării între albanezii kosovari și sârbi și a nerespectării de către Priștina a cererilor stabilite de Bruxelles și Washington

Sursa: Euractiv.com. Credit foto:  geology.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: