EURACTIV: Știri din capitalele Europei, 7 iulie

Geology.com

 

BELGRAD | BRUXELLES

Deteriorarea constantă a calității presei din Serbia și eșecul guvernului de a rezolva această problemă au stârnit îngrijorare la Bruxelles, unde Comisia Europeană face presiuni asupra autorităților de la Belgrad pentru a pune în aplicare „fără întârziere” reformele necesare.

 

BERLIN

Oficialii germani au apărat recordul de energie regenerabilă al țării, după ce Parisul a criticat Berlinul pentru că importă energie nucleară din Franța în urma unor presupuse penurii, în ciuda respingerii legislației UE privind energia nucleară.

Franța și Germania s-au confruntat în repetate rânduri cu privire la statutul energiei nucleare în ecosistemul energetic al UE. În timp ce Franța mizează pe energia nucleară, considerând-o o sursă durabilă, Germania, care s-a deconectat de la rețeaua sa în acest an, susține că aceast nu este o sursă sustenabilă.

 

PARIS

Guvernul francez a declarat joi că Didier Reynders, Comisarul european pentru justiție, nu are „nicio competență” pentru a comenta activitatea poliției din Franța, criticând poziția acestuia.

 

În altă ordine de idei, fostul ministru pentru Cetățenie, Marlène Schiappa, în prezent Secretar de stat pentru Economie Socială, și cabinetul său poartă o „responsabilitate politică” în gestionarea necorespunzătoare a unui fond public destinat combaterii radicalismului și separatismului, arată  concluziile unui raport publicat de comisia de anchetă a Senatului francez.

 

HAGA

Guvernul olandez, în pericol de colaps din cauza regulilor de reunificare a familiilor de migranți. Partidele de coaliție VVD (Renew) și Uniunea Creștină (CU/PPE) rămân extrem de divizate în această privință. Disputa are loc pe fondul unei reforme a sistemului olandez de migrație, care intenționa să împartă solicitanții de azil în două grupuri separate: primul grup ar urma să îi includă pe cei persecutați din cauza convingerilor lor politice și religioase sau a orientării sexuale, în timp ce al doilea grup ar fi format din refugiații de război, a căror ședere se dorește a fi doar temporară și care s-ar bucura de mai puține drepturi în comparație cu primul grup.

 

STOCKHOLM

Tribunalul districtual din Stockholm a condamnat un bărbat la patru ani și jumătate de închisoare și la expulzare pentru că a încercat să strângă bani pentru Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizație etichetată drept teroristă. Decizia vine cu mai puțin de o săptămână înainte de o importantă reuniune suedezo-turcă privind candidatura Suediei la NATO.

 

HELSINKI

Finlandezii sunt divizați în ce privește prezența unor baze permanente ale NATO pe teritoriul lor.  Cei mai mulți dintre ei trasează o linie roșie în ceea ce privește armele nucleare, potrivit unui sondaj publicat joi, care indică, de asemenea, un nivel ridicat de susținere pentru NATO de când țara s-a alăturat Alianței.

Între timp, Rusia a expulzat nouă diplomați finlandezi și a anunțat închiderea Consulatului Finlandei din Sankt Petersburg până în octombrie, în ceea ce pare a fi o serie de represalii. Acțiunea are loc după ce Finlanda  a expulzat nouă diplomați ruși la începutul lunii iunie.

 

MADRID

Cel puțin 951 de persoane au murit în timp ce încercau să ajungă în Spania cu ambarcațiuni mici în prima jumătate a anului 2023. Cele mai multe se aflau în drum spre Insulele Canare și  pe ruta algeriană de pe coasta de est a Spaniei (Levante) și Insulele Baleare, a dezvăluit joi un nou raport al ONG-ului spaniol Caminando Fronteras.

 

PRAGA

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut o vizită joi seara la Praga pentru a se întâlni cu liderii țării. Aceasta este a doua reuniune între oficialii ucraineni și cehi de la debutul invaziei Rusiei, a relatat presa cehă.

 

SOFIA

Ucraina a demarat discuții pentru achiziționarea celor două reactoare nucleare de producție rusească ale Bulgariei cu bani europeni, astfel încât să poată face față mai bine viitoarelor penurii de energie. Anunțul a fost făcut de premierul bulgar Nikolay Denkov, după ce președintele ucrainean a efectuat joi prima sa vizită în Bulgaria.

 

ZAGREB

Prețurile imobilelor din Croația au urcat cu aproximativ 14% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproximativ peste 70% față de aceeași perioadă din 2015, potrivit statisticilor de stat publicate miercuri. Datele contrazic promisiunile privind scăderea prețurilor.

 

LJUBLJANA

Parlamentul sloven a adoptat joi un proiect de lege care va transforma asigurarea suplimentară de sănătate într-o contribuție obligatorie atașată la primele de asigurare de sănătate obișnuite.

Asigurarea suplimentară de sănătate prevede în acest moment o plată lunară fixă, necesară pentru majoritatea serviciilor naționale de sănătate.

 

TIRANA

Studenții albanezi la medicină au protestat joi în fața Parlamentului, după adoptarea unei legi controversate care vizează oprirea emigrării în masă a medicilor și asistentelor. Albania are cel mai mic număr de medici și asistente medicale pe cap de locuitor din Europa, arată datele din 2020.

 

TIRANA | SKOPJE

Premierul albanez Edi Rama și-a început joi turneul în țările din Balcanii de Vest, oprindu-se în Macedonia de Nord, unde atât el, cât și omologul său macedonean au lăsat să se înțeleagă că UE trebuie să facă mai mult pentru această regiune.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: