EUReporter – Amenințările tarifare ale lui Trump pun în dificultate principalele industrii europene

Sursă: Association of Equipment Manufacturers/Battery Council International

În condițiile în care Donald Trump se pregătește să se întoarcă la Casa Albă, Europa trebuie să facă față unor tarife comerciale impuse de SUA, care ar putea da o lovitură industriilor-cheie, scrie EUReporter.

Propunerea lui Trump de a impune taxe vamale de 20% asupra tuturor importurilor  – în valoare totală de peste 3 trilioane de dolari anual – a declanșat un semnal de alarmă la Bruxelles. Exporturile europene către SUA, evaluate la peste 550 de miliarde de dolari în 2024, s-ar putea confrunta cu perturbări grave. Măsura reflectă politicile comerciale ale lui Trump din primul mandat.

Prognozat să atingă un nivel record de 230 de miliarde de dolari în 2024, deficitul comercial dintre SUA și UE a alimentat promovarea politicilor protecționiste ale lui Trump. Dezechilibrul din ce în ce mai mare este de natură să susțină argumentele sale în favoarea unor acțiuni mai dure, în timp ce încearcă să sprijine producătorii americani și să reducă dependența de importurile străine.

În vizor: automobilele, agricultura și produsele chimice

Se așteaptă ca agenda comercială a lui Trump să vizeze sectoarele în care UE deține un excedent puternic față de SUA, inclusiv automobilele, agricultura și produsele chimice.

Sectorul automobilelor din Germania – care găzduiește giganți precum Volkswagen, BMW și Mercedes-Benz – este deosebit de vulnerabil. Țara a înregistrat un surplus comercial de 86 de miliarde de euro cu SUA în 2023, ceea ce o face o țintă principală pentru aplicarea noilor tarife. Industria auto europeană în general, care se confruntă deja cu creșterea costurilor energiei și cu perturbări ale lanțului de aprovizionare, ar putea fi supusă unui nou val de provocări.

SUA se bucură, de asemenea, de avantaje structurale în ceea ce privește costurile mai scăzute ale forței de muncă, capitalului și energiei. Aceste diferențe s-au adâncit de la sfârșitul anului 2023, când sancțiunile americane împotriva Gazprombank din Rusia au perturbat plățile pentru importurile de gaz rusesc rămase în Europa, provocând creșterea prețurilor la energie pe întreg continentul.

Agricultura europeană este, de asemenea, în pericol. UE a înregistrat un excedent în comerțul agricol cu SUA în prima jumătate a anului 2024, datorită exporturilor de ulei de măsline, vin și brandy. Cu toate acestea, produsele respective sunt mai ușor de înlocuit pe piața americană în comparație cu utilajele complexe sau componentele industriale, ceea ce le face o țintă atractivă pentru tarife mărite.

Agricultorii europeni se află deja sub presiunea creșterii costurilor îngrășămintelor și combustibilului, a recoltelor slabe din 2024 și a concurenței tot mai mari din partea producătorilor cu costuri reduse, precum Ucraina și America Latină.

Din cauza prețurilor ridicate la îngrășăminte, fermele din UE s-au aflat într-o situație foarte dificilă. În 2022, prețurile îngrășămintelor azotate au crescut de 3,3 ori față de 2019, iar în 2024, acestea erau încă cu 65% mai mari. Fermierii au început să utilizeze mai puține îngrășăminte. Ca urmare, potrivit Eurostat, randamentul total al culturilor din UE a scăzut cu 27,5 milioane de tone comparativ cu 2019. Toate acestea au dus la o reducere a profiturilor agricultorilor. În 2023, venitul pe lucrător a scăzut cu o medie de 5,4%. În consecință, numărul de persoane angajate în acest sector scade în medie cu 3,6% pe an.

Recentul acord de liber schimb încheiat de UE cu Mercosur, care se preconizează că va permite o avalanșă de importuri agricole ieftine în Europa, adaugă un alt nivel de complexitate pentru acest sector aflat în dificultate.

Instrumente limitate pentru contramăsuri

Deși Bruxelles-ul a început să pregătească contramăsuri, UE se confruntă cu provocări structurale semnificative în reacția la tarifele americane. Producătorii și agricultorii europeni sunt dezavantajați din punct de vedere concurențial, mai ales că producătorii americani beneficiază de costuri mai scăzute ale factorilor de producție și ale energiei.

În loc să riposteze cu tarife echivalente, factorii de decizie politică din UE se pot concentra pe reducerea costurilor de producție pentru industriile-cheie. O măsură potențială constă în reducerea taxelor la importul de îngrășăminte de la furnizori precum Rusia și Trinidad și Tobago, deși o astfel de măsură s-ar putea confrunta cu rezistență politică, având în vedere atitudinea UE față de Rusia.

Există propuneri ocazionale de a interzice complet importul de îngrășăminte din Rusia. Trebuie să recunoaștem că în spatele acestei inițiative se ascunde o idee nefericită însă. O astfel de restricție ar avantaja doar câteva companii specifice care au deja performanțe bune pe piață. Cu toate acestea, ar da încă o lovitură devastatoare întregului sector agricol al UE.

Tarifele de protecție asupra produselor din Rusia au dat deja rezultate clare, în prezent nu există niciun surplus de îngrășăminte rusești pe piața UE. Conform unui studiu realizat de firma de analiză CRU Independent Expert Intelligence, importurile de azot rusesc au scăzut acum la 28%, comparativ cu norma sa istorică de 33%. Ponderea ureei din Rusia a scăzut de la 33% la 23,8%. Între timp, 39% din importurile de îngrășăminte pe bază de potasiu în UE provin din Canada, în timp ce ponderea Rusiei a scăzut la 20%.

O altă strategie ar putea consta în diversificarea legăturilor comerciale cu piețele globale din sud, pentru a compensa pierderile din State.

„Echivalarea tarifelor cu cele ale SUA ar avea un efect contrar, crescând și mai mult costurile pentru întreprinderile și consumatorii europeni”, a declarat un înalt funcționar comercial al UE. „Europa are nevoie de o abordare mai inteligentă și mai bine direcționată”.

Mize mari pentru Europa

Propunerea tarifară a lui Trump vine într-un moment dificil pentru Europa, care se confruntă deja cu o criză energetică, o inflație ridicată și o creștere lentă. Un nou război comercial cu SUA ar adăuga un alt nivel de incertitudine la perspectivele economice.

„Propunerile lui Trump ne reamintesc clar că relația transatlantică nu mai este o certitudine”, a declarat un înalt diplomat al UE. „Europa trebuie să se concentreze pe propria competitivitate, altfel riscăm să pierdem teren nu doar în fața SUA, ci și în fața altor actori globali.”

Punctul forte al concurenților UE constă în reacția lor aproape instantanee la schimbările geopolitice, pe care le exploatează în avantajul lor. Acești actori globali ocupă rapid nișele nou deschise, profitând de orice slăbiciune a adversarilor lor și preluând pozițiile acestora. Acest lucru contrastează cu o Uniune greoaie, care este în continuare împiedicată de inerția sa incredibilă.

Exemplul sancțiunilor împotriva îngrășămintelor rusești este deosebit de elocvent în acest sens. Practic, toți actorii globali, inclusiv SUA, beneficiază de pe urma acestor sancțiuni, în timp ce UE singură înregistrează pierderi masive. În timp ce Bruxelles-ul se pregătește pentru un potențial război comercial cu Washingtonul, trebuie să țină cont de acest lucru și să acționeze cât mai rațional posibil chiar acum, evitând o escaladare suplimentară. Cel puțin, acest lucru este necesar pentru a-și păstra propria agricultură, zeci de mii de ferme și, împreună cu acestea, securitatea alimentară.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: