Euro-2024 la final: Părţile frumoase şi lucrurile mai puţin bune

Sursă foto: Facebook/ UEFA

Finala Euro 2024 dintre Spania şi Anglia de la Berlin trage cortina, duminică, peste un festival de fotbal care a durat o lună. Numeroasele momente de încântare şi triumf, dar şi de frustrare şi eşec, au evidenţiat părţile bune şi mai puţin bune ale turneului, notează Reuters.

LUCRURILE BUNE

Atmosfera de pe stadion şi fanii: Organizarea meciurilor pe stadioanele de fotbal ale cluburilor obişnuite, care oferă o atmosferă fantastică, face diferenţa. De la Tartan Army din Scoţia la Zidul Portocaliu din Ţările de Jos şi la bucuria fanilor români şi albanezi, suporterii au adus culoare şi pasiune incredibile.

Lamine Yamal: S-ar putea să nu fi fost în primul rând în mintea lui, dar tânărul spaniol, care a împlinit 17 ani sâmbătă, a aşteptat rezultatele examenelor sale şcolare la începutul turneului. După performanţele sale, şi după golul superb împotriva Franţei, el pare mai matur de vârsta sa şi a bătut recordul pentru cel mai tânăr jucător şi marcator la un Euro.

Spania: Mai multe victorii (6), goluri (13), şuturi la poartă (108) şi şuturi pe poartă (37) decât orice altă echipă din turneu. Practic, toate celelalte echipe mari s-au chinuit să găsească o formă sau un model de joc uşor de recunoscut, însă Spania a ajuns la turneu ca o maşinărie bine unsă.

Arbitrajul: Standardul de arbitraj a fost, în general, bun, cu arbitri în armonie cu jucătorii şi cu spiritul jocului. Un punct de atracţie pentru spectatori a fost gestul dispreţuitor al mâinii „ridică-te de pe gazon” din partea arbitrilor. Jucătorii au înţeles repede mesajul că nu sunt răsplătiţi dacă se aruncă prea uşor pe gazon.

Giorgi Mamardashvili: Portarul georgian a reuşit 29 de intervenţii în patru meciuri, de departe cele mai multe în competiţia de până acum şi înaintea olandezului Bart Verbruggen, cu 18 intervenţii în şase meciuri.

Georgia: Ajunsă în optimi cu stilul său de joc, debutanta Georgia a fost răsplătită generos de fostul prim-ministru miliardar Bidzina Ivanishvili, care a promis 10,7 milioane de dolari echipei după ce aceasta a învins Portugalia cu 2-0 şi s-a calificat în optimi.

Gata cu echipele mici: Aşa-numitele naţiuni mai mici din fotbal au ţinut piept celor mari şi au provocat mai multe surprize. Georgia, Albania, România, Slovacia, Slovenia, Ucraina şi Turcia au înregistrat rezultate remarcabile.

Arda Guler: „Messi turc” a fost magistral în orchestrarea mijlocului echipei sale, în timp ce mai mulţi jucători cheie au venit şi au plecat din cauza suspendării. Echilibrul său a fost remarcabil pentru un tânăr de 19 ani.

Prelungiri: A fost bine pentru unii… 12 goluri marcate în prelungiri reprezintă un record pentru un turneu final de Euro, iar multe dintre ele au fost decisive, asigurând victorii sau egaluri vitale.

Jucătorii Angliei care transformă lovituri de departajare: Anglia s-a transformat dintr-o echipă traumatizată de penaltiuri într-una care joacă pentru loviturile de departajare şi le-a expediat cu încredere în sfertul de finală împotriva Elveţiei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: