Skip to content
Alegeri Internațional

Euroalegeri 2019. Popularii și progresiștii ar obține cele mai multe mandate în Parlamentul European

360 news

Ultimele sondaje, cuprinse în raportul Parlamentului European privind tendința de vot în statele membre UE, arată că Partidul Popular European (PPE) ar obține 24% din mandate în PE, în continuare pe primul loc, dar în scădere cu 5 procente. Popularii pierd alegători în Franța (- 7%), Slovacia, Polonia (ambele cu – 5%), Italia, Spania, Germania și Cehia (toate cu – 4%), dar câștigă patru mandate din Grecia.

Pe locul doi se situează Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), cu 19,8% din totalul mandatelor de europarlamentar, de asemenea în scădere cu 5% față de scrutinul anterior. Progresiștii câștigă voturi în Spania (4 mandate în plus), dar pierde foarte mult în Italia (-15%), Germania (-10%) și Franța (-8%).

Ultimul loc pe podium, la distanță considerabilă, este ocupat de Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), cu 10,1%. ALDE câștigă capital electoral în 23 de state UE, dar creșterea este nesemnificativă, de doar 1,1% per total, și pierde 5% în Germania și Marea Britanie.

Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR) sunt pe locul 4 cu 8,8% din opțiunile electoratului european, urmați de ”Verzi”, cu 7,6%.

Potrivit sondajelor prezentate în raportul PE, România ar trimite 12 europarlamentari în Partidul Popular European (PPE), de care aparține PNL, 10 în Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), la care s-a afiliat PSD, patru europarlamentari în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), la care a aderat partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, și doi la Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), partid care, cel mai probabil, îi va primi pe cei de la Pro România.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *