Euroalegeri: cine este adevăratul șef al UE și ce puteri au instituțiile europene

Sursa foto: Freepik.com

Pe 9 iunie, cetățenii UE vor fi chemați la urne pentru a decide noul Parlament European. Dar Parlamentul European nu are aceleași puteri ca un parlament național, lipsindu-i mai ales puterea legislativă. Pe lângă Parlamentul European, mai există alte două instituții puternice, unde nu există alegeri și cetățenii nu au nicio influență.

Parlamentul European, Comisia Europeană, Consiliul European și Consiliul UE sunt cele patru instituții importante. Doar Parlamentul depinde de votul cetățenilor, în timp ce ceilalți apelează la negocieri între liderii statelor membre. Toate aceste patru instituții au reprezentat o problemă în interiorul Uniunii, deoarece funcționează diferit și uneori au interese diferite.

Președintele Parlamentului European

Parlamentul European (PE) nu are putere legislativă, dar nici nu influențează componența Comisiei Europene. Parlamentul nu propune legi, însă votează legile decise de Comisia Europeană. De multe ori, PE a fost descris ca un mare notar. Cel mai important rol al PE este acela de a negocia și vota bugetul Uniunii Europene.

Parlamentul European este condus de un președinte ales dintre membrii săi în prima reuniune parlamentară după alegeri. Mandatul președintelui PE are un mandat de doi ani și jumătate și poate fi reînnoit: după 2 ani și jumătate are loc un nou vot pentru a verifica dacă președintele PE mai are majoritate.

Președintele PE dirijează activitatea parlamentară și garantează respectarea regulamentului intern. Împreună cu Consiliul UE, semnează actele legislative potrivit procedurii legislative ordinare. Pentru ca o lege să fie adoptată, are nevoie atât de aprobarea Parlamentului, cât și de cea a Consiliului. Dacă nu există acord între cele două instituții, atunci este convocată o comisie de conciliere pentru a ajunge la o înțelegere.

Președintele PE semnează și bugetul UE, după ce este adoptat de Parlament. De asemenea, poate fi ascultat în Consiliul European, pentru a prezenta punctul de vedere al Parlamentului în legătură cu anumite probleme.

Parlamentul European mai are și puterea de a vota o moțiune de cenzură împotriva Comisiei Europene. Dacă moțiunea obține majoritatea de voturi, atunci toți membrii Comisiei trebuie să-și dea demisia. Parlamentul are și puterea de a controla activitatea comisarilor europeni și să-i interogheze în plen.

Președintele Comisiei Europene

Comisia Europeană este cea mai vizibilă instituție a UE. Aceasta ar trebui să funcționeze ca un guvern al statelor membre, însă are puterea legislativă. Comisia propune noi legi pentru statele membre, care devin obligatorii, supraveghează adoptarea legilor de către Parlament și Consiliul UE și administrează bugetul UE. De asemenea, supraveghează statele membre și în privința respectării statului de drept și a adoptări directivelor europene. Comisia are și puteri coercitive, împreună cu alte instituții UE.

Președintele CE este stabilit în urma negocierilor dintre liderii statelor membre și are un mandat de 5 ani. Potrivit tratelor UE, președintele CE ar trebui să fie Spitzenkandidat-ul din grupul care obține cele mai multe mandate.  Spitzenkandidat este candidatul pentru președinția CE desemnat de fiecare grup din Parlamentul European.

Președintele CE este decis de Consiliul European, în urma consultării celor 27 de lideri ai statelor membre. Spre exemplu, Ursula Von der Leyen nu era Spitzenkandidat-ul PPE în 2019, dar acest lucru nu a contat pentru a ajunge la conducerea Comisiei. Consiliul European desemnează președintele CE, iar ulterior acesta merge în Parlamentul European pentru a verifica dacă are o majoritate.

Președintele Comisiei reprezintă CE pe plan extern, în reuniunile internaționale sau acorduri între UE și alte state. Președintele are puterea să numească vicepreședinții, să conducă activitatea Comisiei și poate obliga un comisar european să-și dea demisia.

Ursula von der Leyen/ Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Consiliului European

Consiliul European este format din liderii celor 27 de state membre. Este entitatea politică supremă din UE, cel care negociază toate funcțiile importante și stabilește direcțiile UE.

Șefii statelor membre aleg președintele Consiliului European dacă un candidat desemnat de un șef de stat are o majoritate calificată. Acesta are un mandat de doi ani și jumătate care poate fi reînnoit. Pe lângă rolul de a organiza și conduce ședințele Consiliului European, acesta mai are și rolul de a media între componenții săi pentru a găsi un acord. Pe plan internațional, președintele Consiliului European are întâlniri cu șefii statelor și guvernelor extra-UE, spre deosebire de Înaltul Reprezentat de Politică Externă a UE care se întâlnește doar cu miniștrii de externe ai altor state.

Președinția Consiliului UE

Consiliul Uniunii Europene este diferit de Consiliul European. Trebuie precizat că Consiliul Europei nu este instituție a Uniunii Europene.

Consiliul UE este format din miniștrii statelor membre și are roluri foarte importante: dezbate și adoptă legislația UE împreună cu PE, adoptă bugetul UE împreună cu PE, coordonează politica statelor membre în sectoare specifice, elaborează politica externă și de securitate a UE și încheie acorduri internaționale.

Consiliul UE nu are un președinte fizic, cum au celelalte instituții europene. Președinția Consiliului UE este deținută, timp de 6 luni, de fiecare state membru prin rotație. Fiecare stat membru are președinția Consiliului UE la fiecare 13 ani și jumătate. România a avut acest rol în 2019.

În concluzie, Uniunea Europeană nu are un lider, iar puterea este impărțită între mai multe instituții pentru a evita abuzurile. Din punct de vedere politic, deciziile se iau în Consiliul European, iar din punct de vedere executiv, deciziile se iau în Comisia Europeană și Consiliul UE. Parlamentul European stabilește bugetul și controlează celelalte instituții UE.

Votul pentru Parlamentul European este important pentru a decide mandatele pentru grupurile din PE. Cele trei funcții importante: președintele PE, președintele CE și președintele Consiliului European sunt împărțite și în funcție de grupurile europene. Spre exemplu, în 2019 funcția de președinte PE a fost pentru David Sassoli, din grupul Social-Democraților, funcția de președinte CE pentru Ursula von der Leyen, din grupul PPE, iar Consiliul European pentru Charles Michel, din grupul Renew.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: