Euroalegeri: Octavian Jurma, un candidat independent cu teorii ale conspirației

Octavian Jurma, sursa foto: Octavian Jurma

Octavian Jurma, un personaj absolut necunoscut pe scena politică din România, a reușit să strângă semnături pentru a se înscrie la alegerile europarlamentare de pe 9 iunie 2024. Fără nicio experiență politică, acesta a depus semnăturile la Biroul Electoral Central și intră în cursă pentru un fotoliu în Parlamentul European.

Octavian Jurma are o licență în medicină, dar niciodată nu a profesat. Acesta nu a avut pacienți, însă s-a făcut remarcat în timpul pandemiei vorbind despre virus și sănătatea cetățenilor. În cererea depusă la BCE declară profesie „medic doctor”, dar la ocupație scrie „referent specialitate”. Acesta anunță că a fost consilier onorific la Ministerul Sănătății, în perioada în care USR a controlat acea instituție. De asemenea, Ioana Mihăilă (fost ministru USR) i-ar fi solicitat ajutorul într-un dosar DNA.

Apocalipsa Covid19

Jurma a fost unul dintre cei care anunțau apocalipsa Covid19, ieșind cu declarații care provocau panica. Promovat intens de mai multe televiziuni, a devenit imediat specialist în medicină, deși el nu este medic. Acesta ajunsese la declarații absolut rupte de realitate, anunțând că un român moare la fiecare 10 minute.

„Săptămâna trecută am avut 632 decese și o medie de 90 de decese pe zi. Săptămâna trecută un român a fost ucis de COVID-19 la fiecare 15 minute. În această săptămâna un român este ucis de COVID-19 la fiecare 10 minute”, spunea Jurma, în 2022.

În 2021, Jurma chiar spunea că un român murea la fiecare 4 minute și că 200.000 vor simți „gheara morții”.

„(…)cel puţin 200.000 de români vor simţi gheara morţii sfârtecând plămânii şi trupul lor lăsându-i cu sechele pe viaţă”, preciza actualul candidat independent.

Dacă în timpul pandemiei s-au remarcat, în special, cei care au criticat măsurile anti-Covid, Octavian Jurma a fost contrariul, remarcându-se pentru că anunța apocalipsa. Din fericire pentru români, declarațiile acestuia au rămas departe de realitate.

Mai multe site-uri de știri și televiziuni îl prezentau pe Octavian Jurma ca fiind „biostatistician”, „epidemiolog”, „medic” sau „cercetător”. În realitate, acesta nu a lucrat în medicină. Chiar acesta declara, pe Facebook, că experiența sa profesională este în „afaceri și marketing online și offline”.

Comentariile de pe Facebook

Candidatul independent are inclusiv un site, iar la pagina „Comunitate”, acesta publică mai multe comentarii de la diferite persoane, în care este apreciat. Totodată, acesta publică și niște apariții la diferite televiziuni, sub titlul de „medic, epidemiolog și cercetător”. Jurma își face campanie cu comentariile de pe Facebook. Alte materiale nu are și nici lucrări științifice.

Candidatul independent nu-și prezintă CV-ul și nimeni nu știe exact unde a lucrat acesta. De pe un alt site aflăm că este „specializat în neuroștiințe”, deci nicio legătură cu virușii sau epidemiile, pentru a fi considerat „epidemiolog”.

Ce vrea Octavian Jurma în Parlamentul European

Octavian Jurma spune, pe site-ul său că „fiecare apariție reflectă valorile și viziunea mea pentru o Europă mai bună”. Acesta nu a vorbit niciodată despre Uniunea Europeană sau instituțiile UE. Nici pe site-ul său nu publică vreun program.

„Scopul meu este simplu, să obțin sprijinul Uniunii Europene pentru a menține accesul românilor, la servicii esențiale în următoarele domenii: sănătate, educație și siguranță”, scrie Jurma.

Jurma promovează „România sinergistă”, care este un fel de proiect cu influențe masonice și monarhiste. Candidatul independent anunță pe site că „fantoma marxismului” bântuie Europa și a ieșit de sub ruinele „comunismului și fascismului”. În viziunea acestuia, fascismul are legătură cu marxismul.

România sinergistă” este o înșiruire lungă de idei rupte de realitate. Octavian Jurma face și numeroase greșeli gramaticale pe site-ul, unde vorbește despre „proiectul” cu influențe monarhiste. Deși el acuză că cineva ar vrea să ducă România în „iadul totalitar”, tot el apreciază perioada monarhistă care era totalitarism. Tot Jurma consideră că „Lenin era un agent al Germaniei”, iar „pacientul zero” a fost Karl Marx, „un obscur filozof german”. Jurma are și o problemă cu Rusia, pe care o acuză, dar încă nu precizează cum vrea să o rezolve.

„Descoperim că ciuma roșie (n.r. comunismul pentru Jurma, nu PSD) nu este originară din Rusia ci a fost adusă din Germania de Lenin, un agent al Germaniei în timpul Primului Război Mondial. Continuind (n.r. greșeală care apare pe site-ul lui Jurma) investigația în Germania vom afla într-un final că pacientul zero este Karl Marx, un obscur filozof german”, scria Jurma, în 2018.

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: