Euroalegeri: Renew s-a prăbușit, a pierdut aproape 23 de mandate

Foto: Euronews

Partidele de extremă dreapta, cele populiste și eurosceptice au obținut câștiguri semnificative duminică, 9 iunie, în alegerile pentru Parlamentul European.

​Extrema dreaptă a crescut, la fel și popularii europeni, în vreme ce Verzii și liberalii au scăzut. Adunarea Naţională, de extrema dreaptă din Franţa a obținut 31,5% din voturi, iar Reconquête 5,5%. Partidul prezidenţial a primit doar 14,5%. Emmanuel Macron a convocat legislative anticipate în zilele de 30 iunie şi 7 iulie.

„În Franța a fost vorba de un vot de protest, cum ar fi arătat și în România, probabil, dacă am fi avut doar alegeri europene”, este opinia analistului politic Cristian Pîrvulescu.

„În Franța a fost vorba de un vot de protest, cum ar fi arătat și în România, probabil, dacă am fi avut doar alegeri europene. Sunt alegeri intermediare și permit alegătorilor să voteze altfel decât o fac în alegerile naționale. Și asta s-a întâmplat în Franța unde drept răspuns Macron a dizolvat Adunarea Națională și vor fi alegeri anticipate pe 30 iunie.

Macron îi pune pe francezi în fața propriilor opțiuni

Chiar înainte cu câteva zile de Olimpiadă, Macron îi pune pe francezi în fața propriilor opțiuni. Vor un guvern de extremă dreaptă sau, dacă nu, o să devină ceva mai circumspecți.

În Austria, scorurile obținute de extremiști sunt puțin mai slabe decât predicțiile

Iar în Austria era de așteptat când cancelarul Karl Nehammer s-a jucat cu politicile de migrație. În felul acesta el a favorizat Partidul Libertății. Dar asta o știam de acum 2,5 ani. Deci nu, nu sunt surprize.

De fapt, scorurile pe care le-au obținut sunt puțin mai slabe decât predicțiile. Nu discut despre păreri. Iar cei de la Partidul Popular European chiar au reușit să obțină mai multe mandate decât dată trecută. Chiar și Partidul Socialiștilor și Reformatorilor a obținut ceva în plus.

Renew, cea mai mare prăbușire

Marea cădere este a liberalilor Renew, care au pierdut aproape 23 de mandate. Este de departe cea mai mare prăbușire precum și a ecologiștilor. Și asta va influența. Deci mă aștept că liberalii să participe la majoritate, dar să aibă un impact mult mai mic decât îl aveau înainte. Macron avea o altă forță în 2019 decât acum.

Se schimbă lumea?

Nu. Sfârșitul lumii se amână cu 5 ani. Până la următoarele alegeri, vom vedea”, a declarat Cristian Pîrvulescu pentru PS News.

 

Proiecție pentru Parlamentul European:

Creste numarul membrilor PPE (+8) și extrema dreaptă – ECR (+4) și ID (+9), socialiștii rămân pe loc, scad Verzii (-19) și liberalii Renew (-22). Neafiliații, care conțin un număr de popouliști și eurosceptici ce ar putea îngroșa grupurile dreptei, cresc și ei (+36).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: