Skip to content
Politică

Eurobarometru. Laurențiu Rebega: E posibil ca încrederea să crească și mai mult după alegerile de anul viitor EXCLUSIV

Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Laurențiu Rebega, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR), miercuri, într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro a comentat cele mai recente date oferite de Eurobarometru .

Amintim că potrivit unui sondaj Eurobarometru făcut public miercuri de către Parlamentul European, „62% dintre europeni, nivel record în ultimii 25 de ani, respectiv 49% dintre români văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE a ţării lor”. 

DETALII AICI: Calea europeană a României. Parlamentul European: 65% din români ar vota pentru rămânerea în UE

Concret: Rebega a ținut să atragă atenția că a scăzut încrederea în deciziile pe care leadershipul le ia la nivel european, adăugând că ”este firesc ca după Brexit lumea să fie dezamăgită pentru că au înțeles că cei care au luat decizia nu au ținut cont și de cetățean”.

”Este normal  ca încrederea în UE ca și entitate să fie bună. Pe de altă parte a scăzut încrederea în deciziile pe care leadershipul le ia la nivel european. Este firesc ca după Brexit lumea să fie dezamăgită pentru că au înțeles că cei care au luat decizia nu au ținut cont și de cetățean. Deci cetățeanul este cel care a votat ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ceea ce înseamnă UE ca entitate, cred că poate fi apreciat ca fiind un proiect viabil pentru multe țări care au rămas mai în urmă sau care au un grad de dezvoltare mai mic decât celelalte  din Vest care au fost primele. E posibil ca încrederea să crească și mai mult după alegerile de anul viitor și de poziționarea noului președinte al Comisiei Europene care va trebui într-o oarecare măsură  să dea dovadă de mai multă transparență și de decizii care să apropie instituțiile  europene de cetățeanul din fiecare stat membru”, a declarat europarlamentarul, în exclusivitate pentru PSnews.ro

Confruntat cu situația potrivit căreia temele prioritare identificate de români sunt: economie (53%), combaterea şomajului în rândul tinerilor (44%), promovarea drepturilor omului şi a democraţiei (38%), protecţia consumatorului şi siguranţa alimentară (36%) şi protecţia socială (35%), în timp ce pentru europeni prioritățile țin de imigraţie (menţionată de 50% dintre respondenţi), economie (47%), combaterea şomajului în rândul tinerilor (47%), combaterea terorismului (44%) şi protecţia mediului (40%), europarlamentarul Laurențiu Rebega a adăugat:

Este firesc acest lucru. La nivelul UE a existat o dezbatere foarte aprinsă cu privire la migrație și modalitatea în care Uniunea Europeană este pregătită să primească sau a fost pregătită să primească acest val de imigranți. România ar trebui să pună accent pe acest lucru pentru că noi ar rebui să ne gândim la prevenție și nu la cum se rezolvă problema sau criza în momentul în care apare. De ci eu cred că acest lucru ar trebui să ne trezească și pe noi ca start, să trezească  și instituțiile naționale și să înceapă să gândească un program de prevenire a ceea ce înseamnă primirea de imigranți.  Pe de altă parte a apărut la noi preocuparea cetățeanului față de drepturile omului. Este firesc să apară pentru că în ultima perioadă în societatea civilă au apărut discuții despre modul în care instituțiile naționale își tratează cetățeanul. Noi suntem o democrație destul de tânără, o democrație care mai are foarte mult de  lucrat la consolidarea principiilor, dar încă cred că nu suntem chiar așa departe de cele vest europene. Bineînțeles că trebuie să gândim cum să consolidăm valorile fundamentale și drepturile fundamentale ale oamenilor. O societate trebuie să găsească antidotul  pentru a rezolva problemele cetățeanului”, a conchis acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *