Skip to content
Economie

Eurobarometru: Românii sunt europenii cu cel mai mic sprijin privind cooperarea pentru dezvoltare a UE cu țările terțe

European Union, 2017/Source: EC - Audiovisual Service

Cel mai recent sondaj Eurobarometru privind cooperarea pentru dezvoltare arată că există un sprijin larg pentru colaborarea cu țările din întreaga lume. Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei nu a diminuat sprijinul cetățenilor pentru activitatea UE în domeniul dezvoltării internaționale. Rezultatele confirmă o tendință solidă din ultimii ani, ceea ce înseamnă că cooperarea cu țările partenere rămâne una dintre cele mai bine percepute politici ale UE, potrivit caleaeuropeana.

Cu toate acestea, respondenții din România sunt printre cei mai puțin pozitivi europeni în ceea ce privește ajutorul pentru dezvoltare. Deși 73% consideră că este important să se încheie parteneriate cu țări din afara UE pentru a reduce sărăcia din întreaga lume, este cel mai mic procent dintre toate statele membre și înregistrează o scădere de șapte puncte procentuale din noiembrie-decembrie 2020. Este, de asemenea, mult sub media UE de 89%.

Șapte din zece (70%, -3 pp) respondenți din România sunt de acord că abordarea sărăciei în țările partenere ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale UE, cu mult sub media UE de 80%. Aceștia sunt, de asemenea, mai puțin probabil decât media să fie de acord că abordarea sărăciei în țările partenere ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale guvernului național, cu un procent de 80% fiind de acord (59% față de media UE de 67%), deși acest rezultat este relativ stabil în comparație cu 2020 (-2 pp).

Respondenții din România sunt printre cel mai puțin predispuși să creadă că este important ca UE să abordeze schimbările climatice și efectele acestora în țările partenere. La 74%, proporția a scăzut cu șapte puncte procentuale față de 2020 și este mult sub media UE de 89%. Cei din România sunt cel mai puțin susceptibili dintre toate statele membre să creadă că este important ca UE să doneze vaccinuri COVID-19 țărilor partenere (70% față de media UE de 86%).

Puțin peste jumătate (52%, +1 pp) dintre toți respondenții din România consideră că UE are succes în ceea ce privește stimularea pozitivă, schimbări pozitive și durabile în întreaga lume în ceea ce privește abordarea schimbărilor climatice, ceea ce este considerabil mai mult decât media UE de 39%. Respondenții din România sunt, de asemenea, mai predispuși decât media să creadă că UE are succes în ceea ce privește schimbările pozitive și durabile la nivel mondial în ceea ce privește combaterea pandemiei COVID-19 (56% față de media UE de 49%).

Pentru respondenții din România, sănătatea (39%, -3 pp), educația (29%, -6 pp) și creșterea economică și ocuparea forței de muncă (27%, =) sunt cele mai presante provocări cu care se confruntă țările partenere. În comparație cu perioada noiembrie-decembrie 2020, aceștia sunt, de asemenea, mai predispuși să menționeze pacea și securitatea (25 %, +8 pp) și energia (15 %, +5 pp), dar mai puțin predispuși să menționeze egalitatea socială (10%, -5 pp) ca provocări presante.

Cei din România sunt printre cei mai puțin predispuși să creadă că este important ca UE să sprijine țările partenere pentru a se digitaliza (69% față de media UE de 79%). Aceștia sunt, de asemenea, cei mai puțin susceptibili dintre toate statele membre să fie de acord că promovarea educației pentru toți în țările partenere ar trebui să fie una dintre principalele priorități ale UE (76 % față de media UE de 91 %).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *