Euroalegeri: Tinerii din România, pe primul loc în UE la intenția de vot

Alegeri parlamentare
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la intenția de vot în rândul tinerilor pentru alegerile europarlamentare din acest an, și la implicarea în activitățile civice, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

64% dintre tinerii europeni intenționează să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în perioada 6-9 iunie, în timp ce 13 % declară că nu vor vota – în ciuda faptului că sunt eligibili. Restul respondenților se încadrează în categoriile de alegători neeligibili (8 %), cei care nu sunt siguri de eligibilitatea sau intenția lor de a vota (9 %) și cei care preferă să nu răspundă (5 %), potrivit sondajului Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană.

În 24 de state membre, majoritatea respondenților au indicat faptul că intenționează să voteze la viitoarele alegeri europene. România are astfel cei mai activi tineri privind alegerile europarlamentare, 78% de procente dintre cei intervievați au arătat că vor ieși la vot, urmată de Portugalia (cu 77%) și de Belgia (cu 69 %).

Ponderea potențialilor alegători este mai mică în Malta (47 %), Letonia (46 %) și Luxemburg (41 %). În Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos, mai mult de unul din cinci respondenți răspund că nu vor vota, deși sunt eligibili (între 21 % și 31 %).

Participare activă a tinerilor la activități civice

64 % dintre tinerii intervievați au declarat că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimele 12 luni. Iar aproximativ unul din doi din doi tineri europeni (49%)  au spus că au luat măsuri pentru a schimba societatea, cum ar fi semnarea unei petiții, participarea la un miting sau trimiterea unei scrisori unui politician, în ultimul an.

În nouă state membre, cel puțin 50 % dintre tineri au spus că au luat unele măsuri în ultimul an pentru a schimba societatea.

Și la acest capitol, România înregistrează  cea mai mare pondere generală, de 57 %, urmată de Irlanda (cu 54%) și pe locul trei de Finlanda și Slovacia ( cu câte 53%).

Cea mai scăzută pondere este înregistrată în Cipru (31 %), Luxemburg (33 %) și Suedia (34 %).

În special, tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34 %), schimbările climatice și mediu (33 %), sănătate și bunăstare (29 %) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29 %), potrivit unui comunicat al CE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: