Eurodeputații propun o reformă profundă a Uniunii Europene. Ce domenii ar intra exclusiv în competența UE

comisia europeana UE
Sursa foto: Comisia Europeana

Într-un raport aprobat miercuri, 25 octombrie, deputații europeni din Comisia pentru afaceri constituționale (AFCO) și-au exprimat dorința de a reforma în profunzime tratatele UE, o propunere care ar elimina o serie de veto-uri naționale și ar face ca organul executiv al blocului, Comisia Europeană, să fie mai deschis politic.

Raportul comisiei, aprobat cu 19 voturi pentru, șase împotrivă și o abținere, va fi contribuția Parlamentului la o Convenție pentru revizuirea tratatelor UE, scrie euractiv.fr. Unele dintre reformele propuse au ca scop să facă instituțiile UE, și în special Comisia Europeană, mai mult politice. Comisia Europeană va fi redenumită „Executivul european”, iar președintele instituției va fi numit de Parlament și aprobat de Consiliul European, adică de șefii de stat sau de guvern ai statelor membre.

Membrii Executivului ar urma să fie aleși de către persoana care îl prezidează în funcție de preferințele sale politice, o altă măsură menită să politizeze organul executiv al UE. În plus, dreptul de inițiativă legislativă nu ar mai fi rezervat doar Comisiei, întrucât Parlamentul ar urma să beneficieze de un drept de inițiativă legislativă de sine stătător. Conform propunerii, Parlamentul ar deveni, de asemenea, colegiuitor al bugetului pe termen lung al Uniunii (Cadrul financiar multianual sau CFM), care, în opinia deputaților, ar trebui să acopere o perioadă de cinci ani în loc de șapte, cum este în prezent.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: