Skip to content
Politică

Eurodeputatul Dan Motreanu, declarație la 30 de ani de la Revoluția Română: ”Vrem adevărul, așa cum și Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut să se facă dreptate”

Inquam Photos / Octav Ganea

Eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE) a ținut un discurs în timpul dezbaterii din Parlamentul European, eveniment ce a comemorat Revoluția Română din decembrie 1989 și a explicat care va fi scopul acestei rezoluții: ”Vrem adevărul așa cum si Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut să se facă dreptate, să se găsească vinovații, să se acorde despăgubiri celor care au suferit și, nu în ultimul rând, adevărul națiunii române.”

Totodată, deputatul european Dan Motreanu a descris și transformarea pe care România a suferit-o în cele trei decenii: ”Am construit o democrație cu instituțiile aferente ei pe o fundație șubredă și urmarea a fost că ea a fost fragilă, alterată și mereu încercată.

Potrivit deputatului european, ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989, ”nu a fost exclusiv o trăire a noastră a românilor, ci a tuturor europenilor care și-au arătat și în acele momente atașamentul și solidaritatea față de români și, evident, că și ei, la fel ca românii, au așteptat să afle adevărul despre aceste evenimente.”

Dan Motreanu a explicat și rolul acestui text, text dintr-o rezoluție istorică în Parlamentul European, care urmează să fie votată joi, în ultima zi a sesiunii plenare.

”Iată scopul acestei Rezoluții în Parlamentul European, Decembrie 1989 să nu devină un Moment al Uitării, ci un Moment al Memoriei, al Libertății, iar pentru aceasta avem nevoie de adevăr, cât mai repede și pentru totdeauna!”

Membrii Parlamentului European au deschis lucrările ultimei sesiuni plenare de la Strasbourg din acest an, care se desfășoară în perioada 16-19 decembrie, cu o dezbatere menită să comemoreze cea de-a treizecea aniversare a Revoluției Române din Decembrie 1989.

Dezbaterea va fi finalizată cu o rezoluție ce va fi supusă la vot joi, la ora locală 12:00 (13:00 ora României). Propunerea de rezoluție va fi publicată curând aici, iar textul adoptat va fi disponibil aici în urma votului de joi.

Revoluția Română din 1989 a constat într-o serie de proteste, lupte de stradă și demonstrații desfășurate în România, între 16 și 25 decembrie 1989, care au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist din România. Demonstrațiile din ce în ce mai ample au culminat cu procesul și execuția soților Ceaușescu. Înainte de revoluția română, toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație. România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă și în care conducătorii comuniști au fost executați, scrie Caleaeuropeana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *