Skip to content
Politică

Eurodeputatul Dan Motreanu: Majoritatea grupurilor politice din PE solicită activarea articolului 7 în cazul Ungariei

Inquam Photos / Octav Ganea

Majoritatea grupurilor politice din Parlamentul European (PE) solicită activarea articolului 7 în cazul Ungariei în vedere asigurării respectării valorilor fundamentale ale UE, informează eurodeputatul Dan Motreanu (PNL, PPE).

Într-o postare pe Facebook, în care vorbește despre organizarea sesiunii plenare extraordinare a PE, în perioada 16-17 aprilie, pentru a continua activitatea cu privire la măsurile speciale de combatere a COVID-19, eurodeputatul aduce în discuție, printre altele, poziția majorității colegilor săi cu privire la situația din Ungaria.

ă Parlamentul Ungariei a votat luni cu o majoritate de două treimi în favoarea unei legi care permite guvernului premierului Viktor Orbán să guverneze prin ordonanțe de guvern pe termen nelimitat. Orban a obţinut astfel undă verde de la legiuitori pentru a legifera prin ordonanţe în cadrul unei stări de urgenţă pe perioadă nedeterminată, pe care opoziţia o consideră „disproporţionată” în lupta împotriva noului coronavirus.

Această decizie a stârnit critici aspre la nivelul UE, șefa Comisiei Europene amenințând Ungaria cu sancțiuni dacă restricțiile impuse în contexul pandemiei de coronavirus depășesc „limitele permise”.

„Liderii grupurilor politice și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la măsurile de urgență adoptate recent în Ungaria. Majoritatea grupurilor au solicitat Președintelui Sassoli să transmită aceste preocupări într-o scrisoare adresată Comisiei, prin care să-i solicite să evalueze situația și să ia în considerare activarea procedurii prevăzute la articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE). Această procedură ar permite UE să se asigure că valorile fundamentale europene nu sunt expuse riscurilor”, scrie Dan Motreanu.

De asemenea, eurodeputatul menționează cele mai importante subiecte de pe agenda plenarei de joi și vineri, agenda sesiunii cuprinzând o dezbatere cu Consiliul și Comisia și un vot privind o rezoluție referitoare la o acțiune coordonată a UE de combatere a pandemiei și a consecințelor acesteia.

„PE este pregătit să voteze și cu privire la orice propuneri legislative sau bugetare pregătite în timp util de Comisia Europeană pentru a gestiona în continuare situația creată de pandemie”, punctează eurodeputatul PNL.

Dan Motreanu precizează că Parlamentul a decis să introducă un sistem alternativ de vot la distanță.

„Din motive legate de sănătatea publică, acesta va permite organizarea voturilor cu garanții adecvate pentru a se asigura că voturile membrilor sunt individuale, personale și gratuite”, asigură acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *