Skip to content
Politică

Eurodeputatul Daniel Buda califică decizia Turciei de a se retrage din Convenția de la Istanbul drept una ”reprobabilă”

" "

Eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE) califică decizia Turciei de a se retrage din Convenția de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor drept una ”reprobabilă”.

Convenţia de la Istanbul privind protecţia femeilor reprezintă un ”instrument esenţial în combaterea violenţelor împotriva femeilor din întreaga lume. Această decizie, adoptată în contextul în care în ultimii zece ani cazurile de feminicid s-au înmulţit în Turcia, a stârnit nemulţumirea organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, precum şi critici din partea instituțiilor europene”, a transmis eurodeputatul român într-un mesaj pe Facebook, în contextul în care Parlamentul European a organizat o dezbatere cu privire la acest subiect, înainte ca șefii de stat sau de guvern să evalueze, într-o reuniune a summitului Consiliului European ce începe joi, stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și Turcia.

" "
" "

Uniunea Europeană, prin vocea Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deplâns decizia Turciei  de a părăsi acest mecanism obligatoriu pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor.

Un mesaj similar a venit și din partea președintelui american, Joe Biden.

”Ţările ar trebui să lucreze pentru consolidarea şi reînnoirea angajamentelor lor pentru a se pune capăt violenţelor contra femeilor, nu pentru a respinge tratate internaţionale menite să protejeze femeile şi să îi tragă la răspundere pe autorii abuzurilor”, a susţinut liderul american într-o declaraţie.

Semnată în 2011, la Convenţia de la Istanbul obligă guvernul să adopte o legislaţie ce reprimă violenţa domestică şi abuzurile similare, inclusiv violul conjugal şi mutilarea genitală feminină. Turcia a dezbătut o posibilă retragere din Convenţie după ce anul trecut un responsabil al partidului la putere, al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, ridicase problema abandonării tratatului.

EPP PPE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *