Skip to content
Societate

Eurodeputatul Mircea Hava consideră că ”statele europene au datoria să vegheze” la respectarea drepturilor lucrătorilor sezonieri, la fel ca și pentru cetățenii lor

Facebook

Eurodeputatul Mircea Hava (PNL, PPE) a dat asigurări că va sancționa, ”prin toate mijloacele pe care le am la dispoziție, orice încălcare a deminității și drepturilor celor care lucrează în afara României”.

”Trebuie însă înțeles și asumat următorul lucru: că înainte de a fi muncitori români, bulgari, polonezi, francezi sau germani, suntem cetățeni europeni, parte a aceleiași mari familii. Că suntem egali în drepturi și obligații și că statele europene au datoria să vegheze la respectarea acestor drepturi, la fel ca și pentru cetățenii lor”, a menționat europarlamentarul român, într-un mesaj pe Facebook, făcând trimitere la situația lucrătorilor sezonieri.

”Aproximativ 1 milion de muncitori! Europa de Vest are nevoie urgent de acești oameni dispuși să lucreze, să-și pună cât mai puține întrebări, să-și abandoneze familia și rostul din sat pentru un colț îndepărtat din vreun land german sau vie franțuzească. Italia, Spania, Anglia, Germania, Franța sunt destinațiile speranței pentru cei obișnuiți cu culoarea pământului și care îngroașă rândurile celor care hrănesc Europa. În afara muncitorilor care-și storc ființa în câmp pentru a supraviețui, alte câteva zeci de mii de oameni lucrează în domenii esențiale, chiar critice, precum sănătate, cercetare, aprovizionare, industrie alimentară, comunicații etc. Românii au contribuit, din plin, în ultimii zeci de ani, la dezvoltarea economică a acestor țări occidentale, în care a ales să muncească și, în foarte multe cazuri, să se stabilească”, a mai spus acesta.

Acesta a completat că situația actuală a demonstrat din plin că Europa de Est rămâne o oportunitate ce nu poate fi contestată, sub nici un chip, deoarece s-a văzut că sectoare importante ale statelor dezvoltate suferă fără această resursă umană.

”Cu toate acestea, în ultimul timp, mai ales în actualul context al mobilității reduse și a altor efecte ale pandemiei Covid 19, opinia publică a cunoscut multe exemple în care angajatorii le datorau muncitorilor mult mai mult decât salariul, respectul față de sănătate și condițiile de muncă. Au fost situații în care ai noștri au stat pe muchia dintre viață și moarte, prinși între cinismul profitului și neputința autorităților de a da soluții clare în privința drepturilor lor”, a explicat Mircea Hava.

”Nu este nici moral și nici legal, dacă vreți, să trăim într-o Europă unde oamenii sunt discriminați ori tratați cu dubla măsură, doar în baza unui criteriu geografic. Astăzi, singurul criteriu asupra căruia cei care lucrează pot avea un minim control este prețul muncii lor. Ne-am obișnuit să ne concentrăm pe ce putem face pentru diverse sectoare, pentru fermieri, pentru agricultură, cu minusuri mari în a-i proteja pe cei ce pot ajunge să fie chiar exploatați. E momentul să ne asigurăm, mai mult ca oricând, că România înseamnă și Europa și că Europa înseamnă și România. Orice altă abordare nu este decât un non-sens care răstoarnă principiile solidarității statuate ferm în sânul marii familii a Uniunii Europene”, a precizat europarlamentarul român.

Mircea Hava a amintit că România, prin vocea ministrului muncii Violeta Alexandru, s-a adresat comisarului european pentru Muncă și Protecție Socială, Nicolas Schmit, dar și altor mecanisme ale Uniunii Europene, inclusiv Președinției croate la Consiliul Uniunii Europene, în vederea aplicării legislației în vigoare care să apere și să garanteze nediscriminatoriu drepturile muncitorilor români din statele membre.

De asemenea, potrivit lui Hava, și europarlamentarii PPE au solicitat Autorității Europene a Muncii un schimb de opinii care pot îmbunătății calitatea vieții pentru muncitorii transfrontalieri. ”S-au solicitat inclusiv inspecții comune care să confirme modul în care aceste categorii profesionale vulnerabile sunt asimilate, dar și adecvarea cadrului juridic european pentru protecția socială a lucrătorilor sezonieri”, a mai spus eurodeputatul român.

Comisia Europeană a adresat, la rândul său, statelor membre un set de propuneri ce include schimbul de informații cu privire la diferitele lor necesități, de exemplu prin intermediul canalelor stabilite ale Comitetului tehnic privind libera circulație a lucrătorilor.

”Lucrătorii sezonieri din agricultură care îndeplinesc funcții critice de recoltare, de plantare sau de îngrijire trebuie să fie tratați egal. Totodată, statele membre trebuie să le permită acestor lucrători să treacă în continuare frontierele pentru a lucra, în cazul în care munca în sectorul în cauză este încă permisă în statul membru gazdă. Statele membre trebuie, de asemenea, să comunice angajatorilor necesitatea de a asigura o protecție adecvată a sănătății și a siguranței”, a completat Hava.

Problema lucrătorilor transfrontalieri, inclusiv români, va fi abordată și de Parlamentul European care, prin Comisia pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) va discuta posibile încălcări ale legislației UE privind timpul de muncă, sănătatea și siguranța acestor muncitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *