Skip to content
Europa

Eurodeputatul Victor Negrescu: Social-democrații europeni nu sunt de acord cu diferențierea între statele membre din zona euro și cele din afară

PSnews.ro

Social-democrații europeni nu sunt de acord cu diferențierea între statele membre din zona euro și cele din afară care nu au acces la soluțiile de redresare economică agreate de cele dintâi și solicită un răspuns medical mai puternic și o cooperare consolidată între statele membre pentru gestionarea efectelor pandemiei de coronavirus, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu (PSD, S&D), în contextul unui webinar organizat de Biroul Parlamentului European în România cu privind răspunsul coordonat al UE la pandemie.

La nivel european există o dezbatere privind soluțiile care trebui implementate pentru a rezolva această criză, dar punctez că nu toți suntem de acord cu ele. Noi, social-democrații, ne dorim un răspuns mai puternic din partea statelor membre. Pe de-o parte, noi nu credem că ar trebui să existe o diferență între statele din zona euro și statele din afara zonei euro, pentru că, în primă instanță statele din zona euro au agreat asupra unor măsuri financiare care nu sunt disponibile și statelor din afara zonei euro”, a transmis eurodeputatul S&D.

De asemenea, Victor Negrescu a precizat că social-democrații europeni nu sunt de acord nici cu amploarea răspunsului medical, pe care și-l doresc mai puternic. În acest sens, eurodeputatul a făcut referire la crearea unui Fond Social destinat Sănătății în valoare de 10 miliarde de euro sau transpunerea conceptului <Europa sănătății> prin Tratatul de la Lisabona. În plus, el a menționat că „se poate extinde cooperarea, dar în sensul acesta există o reticență din partea unor state membre privind o evoluție suplimentară și cred că ar trebui să susținem în prim plan noi inițiative și proiecte”.

Acesta a menționat că a inițiat o serie de proiecte pilot și că lucrează la diferite demersuri, inclusiv crearea unui corp medical la nivel european, amintind aici medicii români care s-au deplasat în Italia, și extinderea RescEU, „un proiect care a fost aprobat în timpul președinției române a Consiliului, dovadă că România s-a implicat în cooperarea în domeniul medical anticipând, poate, nevoia unei mai bune cooperări în acest plan între statele membre”.

În ceea ce privește soluțiile privind revenirea economică, eurodeputatul a spus că România a primit aprobarea din partea Comisiei Europene pentru a demara un program de ajutor de stat pentru IMM-uri, dar foarte târziu.

„Putem crea la nivel național scheme de finanțare pentru operatorii din turism care nu presupun împrumuturi precum IMM Invest, ci soluții de granturi. Eu personal și noi cei din familia social-democraților susținem nevoia de a sprijini investițiile în domeniul turistic; dacă lucrurile sunt blocate în prezent, ar fi bine să generăm investiții în repararea infrastructurii hoteliere, în îmbunătățirea soluțiilor turistice și acest lucru se poate face cu personal de acel profil și făcând în așa fel încât după această criză sectorul turismului să fie adaptat la noile cerințe”, a susținut Victor Negrescu.

De asemenea, Victor Negrescu este de părere că același lucru trebuie să se întâmple și în alte sectoare, precum cel al industriei culturale și creative.

„Ca membru în Comisia de resort am inițiat o serie de demersuri pe lângă Comisia Europeană, cât și pe lângă autoritățile naționale pentru că nu exista, din nefericire, o soluție agreată la nivel european. Lucrurile au început să se miște zilele acestea și Comisia Europeană a propus statelor membre câteva soluții pentru digitalizarea acestei industrii care reprezintă, în cazul nostru, 10% din PIB-ul României”, a încheiat acesta.

Biroul Parlamentului European în România a organizat, miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar au luat parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe), potrivit caleaeuropeana.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *