Skip to content
Europa

Eurodeputatul Vlad Nistor: Discursul radical al lui Viktor Orban, total incompatibil cu principiile Partidului Popular European de la care se revendică

http://gdb.voanews.com/

Discursul radical al lui Viktor Orban este total incompatibil cu principiile și programul Partidului Popular European (PPE) de la care se revendică, arată eurodeputatul Vlad Nistor (PNL, PPE), istoric și fost director al Institutului Diplomatic Român, într-un articol pe site-ul personal.

Citând discursul programatic dur, fără precedent, la adresa statelor vecine şi a celor din vestul Europei, pe care Viktor Orban l-a susţinut sâmbătă, în oraşul Sátoraljaújhely, politicianul român a evidențiat lipsa de „elementară eleganță” a premierului maghiar în expunerea nedreptăților istorice suferite de Ungaria și de poporul maghiar la mâna națiunilor occidentale.

„«Vestul a violat graniţele milenare ale Europei Centrale» şi«ne-a înghesuit între frontiere care nu pot fi apărate, ne-a privat de bogăţiile naturale, ne-a izolat de resurse, făcând din această ţară o celulă a condamnaţilor la moarte»”, a transmis Orbán la două zile după marcarea Tratatului de la Trianon, potrivit agenţiei MTI.

„«Au fost mulţi care s-au oferit pentru a îngropa Ungaria cu plăcere», şi-au unit forţele ca să ne piardă, noi însă am rămas în picioare şi am rezistat. Astăzi nu mai există Cehoslovacia, nici Iugoslavia, nici Uniunea Sovietică, nu mai există Imperiul Britanic, nici cel Francez, în timp ce noi «încă vom fi prezenţi la înmormântarea celor care au vrut să ne bage pe noi în mormânt»”, mai citează aceeaşi publicaţie online.

În discursul său diviziv, Viktor Orban a amintit cooperarea cu unele țări vecine, însă a omis România și Austria:

„Construim cu bucurie viitorul comun împreună cu Slovacia, Serbia, Croaţia şi Slovenia, ţări mândre de caracterul lor naţional, istoria a oferit popoarelor din Europa Centrală şansa de a deschide o nouă epocă, să se ridice împreună. În ultimii zece ani s-a dovedit că dacă forţa vitală a părţilor naţiunii maghiare se reuneşte, aceasta este bine şi pentru vecinii noştri (… ) Vedem la vecinii noştri aspecte care ne despart, dar vedem şi ceea ce ne uneşte, iar noi vrem să facem mare Bazinul Carpatic împreună cu popoarele care trăiesc alături de noi”.

Astfel, Vlad Nistor punctează că „deloc subtilă și lipsită de elementară eleganță este trecerea de la un excurs cu pretenții de istoric, cel puțin discutabile, la proiectarea unei ipotetice viitoare situații a bazinului Carpatic, al cărui gardian se vede a fi prim-ministrul ungar! ”. De asemenea, eurodeputatul menționează că a încercat „în cele de mai sus, în traducere după originalul din limba maghiară” să găsească „minime puncte de convergență cu Platforma politică a Partidului Popular European”, dar „nu am găsit”.

Amintim că popularii europeni au decis la 20 martie 2019, cu largă majoritate, suspendarea calității de membru al PPE a partidului Fidesz, după mai multe apeluri ca formațiunea politică condusă de premierul ungar Viktor Orban să fie supusă unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept, decizie care a fost prelungită la începutul acestui an pentru o perioadă nedeterminată.

Astfel, partidului Fidesz i s-a retras dreptul de a vota în cadrul întâlnirilor organizate de popularii europeni, formațiunea în fruntea căreia se află Viktor Orban pierzând în același timp dreptul de a propune candidați pentru anumite posturi în cadrul PPE, potrivit caleaeuropeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *