Skip to content
Media

Euronews va lansa un canal TV de știri în România, în colaborare cu Politehnica București

Facebook/educatieprivata

Canalul de știri pan-european Euronews și Universitatea Politehnica din București (UPB) au semnat un parteneriat pentru a lansa Euronews Romania, un canal TVR de știri nou, independent, potrivit unor comunicate ale celor două instituții.

Euronews România este primul proiect de acest tip lansat în Uniunea Europeană și va fi construit pe baza unei televiziuni deja existente: UPB Sigma TV. Euronews România este filiala mărcii Euronews, care va livra știri locale, regionale, naționale și internaționale prin TV și platforme digitale.

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București, a declarat că noul canal ”se va axa pe tematicile și valorile europene”, iar ca orizont de timp pentru operaționalizare – inclusiv obținerea licenței CNA – a fixat finalul acestui an.

De ce s-a implicat Politehnica București într-un proiect media pe o piața pe care există deja cinci televiziuni naționale de știri? ”Pentru că e timpul ca la 30 de ani de la Revoluție să avem un canal de știri care să reflecte realitatea europeană și tendințele din UE, valorile democratice și europene. Respect toate televiziunile de știri existente, dar cred că este loc pentru un post independent, racordat la valorile etice ale Euronews”, a spus Costoiu.

Întrebat cine va conduce postul din România și cine va asigura bugetul, rectorul Universității Politehnice a spus: ”va exista un concurs pentru ocuparea postului de redactor-șef care va fi organizat de Euronews. Ei vor imprima și direcția editorială, complet independentă. Deocamdată, entitatea care gestionează proiectul este Universitatea Politehnică, ce are un buget suficient de mare, dar vom vedea pe parcursul colaborării ce entitate juridică va opera postul”.

În ceea ce privește bugetul operativ, Costoiu a spus pentru G4Media.ro că deocamdată cifrele sunt în discuție, dar canalul tv și site-ul asociat vor avea la momentul lansării circa 100 de angajați.

Noul canal de știri va avea propria echipă de jurnaliști și corespondenți din toată România, dar și de la Bruxelles, care vor lucra conform valorilor Euronews precum independența, imparțialitatea și linia editorială „All Views” (Toate Perspectivele) a canalului, potrivit comunicatului UPB.

”Credem că, oferind jurnalism de calitate și informații echidistante unui public care are nevoie de ele mai mult ca niciodată, Euronews România este nu numai o realizare media, dar și o inițiativă educațională”, a mai spus Costoiu.

Michael Peters, CEO al Euronews, a declarat că „suntem foarte mândri de acordul la care am ajuns cu UPB. Am găsit un partener de încredere pentru un proiect ambițios. România are o piață media foarte competitivă, cu mai multe canale de știri deja existente. Totuși credem că Euronews România va livra o ofertă care lipsește astăzi în peisajul media național. Complet imparțial, înrădăcinat în ADN-ul nostru European, Euronews a oferit întotdeauna o perspectivă distinctă asupra știrilor. Ca întotdeauna, Euronews România va oferi, cu obiectivitate, echilibru și acuratețe, o perspectivă puternic europeană asupra știrilor.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *