Europa a decis eliminarea centralelor pe gaze

Sursa foto: Wikipedia

Europarlamentarii au adoptat azi o serie de măsuri convenite cu Consiliul European, care ar trebui să contribuie la reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Se are în vedere eliminarea treptată a centralelor termice pe bază de combustibili fosili, iar clădirile noi ar trebui proiectate și construite în așa fel încât să aibă emisii poluante zero din 2030.

Potrivit Comisiei Europene, clădirile din UE sunt responsabile pentru 40% din consumul nostru de energie și pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră.

Principalele decizii sunt:

  • Emisii zero pentru clădirile noi începând din 2030.
  • Măsuri pentru reducerea facturilor la energie și combaterea schimbărilor climatice.
  • Clădirile agricole și de patrimoniu pot beneficia de scutiri.

Revizuirea propusă a Directivei privind performanța energetică a clădirilor urmărește să reducă substanțial emisiile de gaze cu efect de seră și consumul de energie în sectorul clădirilor din Uniune până în 2030.

Un alt obiectiv îl reprezintă neutralitatea din punct de vedere climatic al acestui sector până în 2050 și creșterea numărului de clădiri renovate, în special a celor cu performanța energetică cea mai slabă.

Reducerea emisiilor, fotovoltaice pe locuințe

Toate clădirile noi ar trebui să aibă emisii zero începând din 2030, iar clădirile noi ocupate sau deținute de autoritățile publice ar trebui să aibă emisii zero începând din 2028. Statele membre vor putea lua în considerare potențialul de încălzire globală pe durata ciclului de viață al clădirilor, care include fabricarea și eliminarea produselor pentru construcții utilizate la ridicarea lor.

În cazul clădirilor rezidențiale, țările Uniunii vor trebui să aplice măsuri pentru a asigura o reducere a energiei primare medii utilizate cu cel puțin 16% până în 2030 și cu cel puțin 20-22% până în 2035.

Conform noii directive, statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033. Pentru a identifica clădirile care intră în această categorie se vor utiliza cerințele minime de performanță energetică.

Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: