Skip to content
Opinii & Analize

Europa a îngenuncheat în fața Statului Islamic. De ce s-a ajuns la asta?

Terorist poate fi vecinul tău simpatic, care muncește până târziu în noapte. Terorist poate fi colegul tău de facultate, care tot spune pe la cursuri că-și dorește o lume mai bună. Terorist poate fi individul care încearcă să danseze cu tine în club, tocmai ca să nu iasă în evidență înainte de a se arunca în aer. Teroristă poate fi mama ta sătulă să te crească singură. Terorist poți fi chiar tu, scârbit de clasa politică, de lipsa locurilor de muncă, de sărăcie și inegalități.

Teroristul din Europa nu este nici pe departe cel care îți spune în față că te urăște, poate cel care te amăgește că te iubește. Teroristul din Europa anului 2016 nu se mai izolează de societate într-o lume a sa, în care își sporește ura pentru umanitate, ci vine cât mai aproape de noi, încearcă să intervină în viețile noastre ca să promoveze ideile sale.
Fără îndoială putem spune că cel mai mare focar de terorism din Europa este chiar la Bruxelles, capitala Uniunii Europene. Europa a îngenuncheat în fața Statului Islamic. Francezii au suferit la începutul lui 2015 un atentat la redacția unui ziar, pentru ca după câteva luni să se confrunte cu un nou atac al teroriștilor. Belgia se înscrie și ea în această cursă sângeroasă. Salah Abdeslam a fost arestat, iar câteva zile mai târziu, aeroportul Zaventem, din Bruxelles, s-a confruntat cu două explozii. Totul pe lângă faptul că Salah Abdeslam, considerat creierul atacului terorist din Franța, din noiembrie 2015, s-a ascuns chiar în centrul orașului Bruxelles. Faptul că Abdeslam și-a permis să se ascundă chiar în capitala UE ar trebuie să reprezinte un semnal de îngrijorare pentru autoritățile europene. Statul Islamic are puterea să se integreze în societatea europeană și să lovească decisiv.

Acum Statul Islamic este Europa. Numai autoritățile din Franța și Belgia anchetează aproximativ 1.000 de persoane suspectate de complicitate la atentate teroriste sau pentru susținerea jihadismului. Ar trebui să urmărim și situația din Germania, Anglia, Italia și Spania, iar cifra posibililor teroriști poate crește considerabil. Mii de persoane din Europa sunt în tabăra Statului Islamic, iar noi ne punem întrebări despre orice persoană din jurul nostru. În egală măsură, trebuie să ne păstrăm stăpânirea de sine și să nu cădem în extrema de a-i considera pe toți teroriști, doar pentru că au un ten diferit, pentru că vorbesc o limbă diferită sau împărtășesc alte idei religioase decât ale noastre. Dar europenii au picat de mult timp acest examen. Musulmanii din Orient au fost nevoiți să se grupeze la periferia marilor orașe, în timp ce autoritățile i-au abandonat în sărăcie, discriminare și xenofobie. Oricât de mult vom vorbi despre civilizație în Europa, nu trebuie să uităm că în urmă cu câteva decenii Hitler, Mussolini și Stalin ridicau munți de cadavre. Este aberant ca însăși Germania, care încă nu și-a lins rănile nazismului, să ne vorbească despre multiculturalism.

Uniunea Europeană a militat pentru toleranță, dar n-a știut din partea cui trebuie să vină aceasta. Există destule exemple de state europene care au dat dovadă de xenofobie și rasism, care i-au tratat pe imigranți, chiar și pe cei români sau bulgari, precum niște scursuri ale societății. Această Europă Occidentală a picat testul de maturitate, când n-a înțeles și nici n-a acceptat importanța imigranților, indiferent de naționalitatea lor. Mândria franceză, aroganța italienească sau supremația britanică au crescut frustrări în rândul comunităților de imigranți, iar teroriștii au profitat.

Întregul continent european este suprins că marți au avut loc șase explozii în Bruxelles, care au provocat moartea a peste 30 de persoane, iar alte aproximativ 200 au fost rănite. Tindeam să cred că după evenimentele de anul trecut e foarte dificil pentru un terorist să mai facă rost de explozibil în inima Uniunii Europene, dar m-am înșelat. Centurile cu explozibil au fost găsite de către polițiști și asta ridică multe semne de întrebare despre securitatea spațiului european.

Nu ar trebui să ne surprindă atentatele de marți, deoarece terorismul a dat întotdeauna dovadă de flexibilitate și adaptabilitate. Grupul terorist nu trebuie privit ca o adunătură de turbați și însetați după sânge. Teroristul urăște, dar înainte de asta gândește. Rețeaua de terorism este divizată în celule, dar câte celule se află într-un oraș, într-o țară, asta nimeni nu poate știi cu exactitate. Dacă presupunem că Abdeslam a fost liderul unei celule teroriste, atunci atentatul de astăzi a fost organizat de o altă celulă. Trebuie să ne imaginăm terorismul la scară largă, la acele mii de persoane care îmbrățișează ideile Statului Islamic, nu la un singur individ arestat de Poliție. Multitudinea de celule teroriste diminuează eficiența serviciilor de informații. Nu trebuie să blamăm intelligence-ul, ci să ne împăcăm cu ideea că nu putem trăi într-o lume absolut sigură, iar dacă atentatele de astăzi și din trecut au avut loc, poate că și noi am contribuit la izbucnirea acestor conflicte, deși se spune că războiul reprezintă doar orgoliile politicienilor, însă nu e și cazul continentului european.

Uniunea Europeană și-a încălcat propriile principii, hrănind ura teroriștilor. În scurt timp, în Belgia își vor face apariția discursurile populiste și naționaliste; și din nefericire vom putea observa cum identitatea națională a statelor se va consolida pe baza disprețului față de imigranți.

Marius Constantin este licențiat în Științe Politice, la Universitatea București, iar în prezent este editorialist și colaborează cu PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *