„Europa arde și se scufundă”. Alarma tragică după furtuna Boris care arată că asistăm la o prăbușire climatică

Sursa foto: Pexels

Septembrie arată tot mai mult ca o lună a extremelor în Europa – în zona centrală și de est a continentului, ciclonul Boris a făcut ravagii, provoând inundații mortale în România, Polonia, Cehia sau Austria. De cealaltă parte a continentului, în Portugalia, incendiile de pădure târzii au lovit puternic țara. Pare tot mai evident că asistăm la o prăbușire climatică accelerată, scrie The Guardian.

Soldați, personal de urgență și voluntari au luptat pe tot parcursul nopții trecute să consolideze „apărările” în fața inundațiilor – s-a întâmplat în al treilea cel mai mare oraș al Poloniei – Wroclaw.

Uniunea Europeană consideră că aceste inundații care afectează de câteva zile centrul și estul Europei, cuplate cu incendiile de pădure din vest, ne arată imaginea prăbușirii tot mai accelerate a mediului pe fondul crizei climatice pe care omenirea pur și simplu refuză să o gestioneze.

O cantitate de peste cinci ori mai mare de ploi față de normalul lunii septembrie s-a abătut în cinci zile peste părți întinse ale Austriei, Cehiei, Ungariei, Poloniei, Slovaciei și României, provocând inundații devastatoare care au ucis 22 de oameni în patru țări.

Aflat în vizită în Wroclav, oraș de 600.000 de locuitori din vestul Poloniei, unde nivelul râului Oder va ajunge la vârful său abia joi, prim-ministrul polonez, Donald Tusk, a organizat o întâlnire de criză cu oficiali și responsabili și le-a comunicat acestora că deși s-au făcut multe eforturi pe parcursul nopții, e nevoie ca și mai mult să se facă pentru a preveni un dezastru.

Saci cu nisip au fost dați din mână în mână, de la locuitori la angajați ai protecției civile, aceștia urmând să fie folosiți pentru a îndigui zona și pentru a preveni inundații devastatoare. În plus, în jur de 14.000 de soldați au fost trimiși, de asemenea, în zonele cele mai afectate.

Elicoptere ale armatei au adus și mai mulți saci cu nisip pentru a consolida digurile de urgență din zonă.

Ministrul de finanțe al guvernului Poloniei, Andrzej Domanski, a declarat că două miliarde de zloți (470 milioane euro) au fost alocați pentru a gestiona deznodământul inundațiilor care au distrus drumuri, poduri și au scufundat localități întregi, provocând pagube de miliarde de euro.

Și Austria și-a triplat fondul de urgență pentru dezastre pentru a ajunge la un miliard de euro, iar cancelarul Karl Nehammer a declarat, miercuri, că zilele trecute „au fost extrem de dificile” și au provocat „suferințe și distrugeri inimaginabile”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: