Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, a lansat marți un apel pentru unitate a Europei în fața ambițiilor spațiale ale Chinei și SUA, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Trebuie să existe o singură Europă, o singură politică spațială europeană și o unitate de nezdruncinat pentru a face față ambițiilor chineze și ambițiilor americane”, a precizat Le Maire, în cadrul unei reuniuni ministeriale a celor 22 de țări membre ale Agenției Spațiale Europene, care se reunesc la Paris pentru a stabili un buget record de 18,5 miliarde de euro pentru o perioadă cuprinsă între trei și cinci ani, în funcție de program, conform Politico Europe.
Summitul are loc în contextul în care NASA a marcat debutul programului american de întoarcere pe Lună prin lansarea unei rachete către satelitul natural al Pământului, dar și pe fondul unui mare semn de întrebare cu privire la viitorul Stației Spațiale Internaționale.
Discuțiile din cadrul conferinței de două zile vor acoperi finanțarea pentru o paletă largă de teme, de la proiecte de cercetare la sateliți meteorologici, cum ar fi Aeolus, care poate monitoriza fluxul global de vânt, împreună cu o misiune pe Marte și bani suplimentari pentru un sistem de comunicații prin satelit securizat propus de Comisia Europeană și destinat să concureze cu Starlink al lui Elon Musk.
Dar târguiala are loc pe fondul unei inflații în creștere și a unei crize a costului vieții care pune în centrul atenției cheltuielile publice pentru spațiu.
”Există un preţ pentru independenţă. Dacă vrem să fim independenţi, trebuie să punem bani pe masă”, a declarat Le Maire despre intenția guvernului său de a satisface noile cereri de finanțare din partea ESA, o organizație care nu face parte din UE, dar care are membri ai comunității europene.
Franța este în mod tradițional liderul european în domeniul aerospațial, dar în timpul ultimului summit ESA din 2019, Germania a depășit-o când vine vorba de contribuții bugetare.
Înainte de începerea summitului de marți, Le Maire și omologii săi german și italian, Robert Habeck și Adolfo Urso, au fost de acord să contribuie la finanțarea sistemului european de rachete Ariane 6, lansate din Guiana Franceză.
Acordul înlătură divergențele dintre cele trei țări cu privire la modul cel mai bun de a dezvolta tehnologia rachetelor, în contextul unei concurențe acerbe pentru lansările de sateliți comerciali și guvernamentali și al încetării cooperării cu Roscosmos ca urmare a războiului rus din Ucraina.
Franţa şi Germania au ”răspunderea deosebită de a da un imbold”, a afirmat Le Maire. ”Putem avea puncte de vedere diferite, este normal între ţări, dar ele trebuie să servească la construcţia unei poziţii europene unite”, a cerut el încă o dată.
Omologul său german, Robert Habeck, a prezentat priorităţile Berlinului privind finanţarea ESA: protecţia climei, reducerea deşeurilor spaţiale, crearea de actori privaţi în domeniul spaţial şi suveranitatea europeană a telecomunicaţiilor.
ESA prevede alocarea a 750 de milioane de euro pentru proiectul Iris – o reţea de sateliţi de comunicaţii securizate a Uniunii Europene, finanţată de la Bruxelles cu 2,4 miliarde de euro.